Biogas får værdi for landmanden

- Den mest opnåelige aftale i energimarkedet lige nu, konstaterer Peter Høj, som efter to års forhandlinger på vegne af leverandørerne til Nature Energy har været med til at lande en aftale med den fynske biogaskoncern.

Peter Høj fra Ny Stenderup og sønderjyske Martin L. Pedersen, henholdsvis næstformand og formand for foreningen Landbrugets Biomasseleverandører (LBBL), har på vegne af de syv leverandørforeninger efter to års forhandlinger underskrevet en aftale med Nature Energy. Det fynske biogasselskab driver foruden de to fynske anlæg i Heden og ved Bogense, yderligere ni anlæg i landet, og flere er på vej.

Peter Høj glæder sig over, at de nuværende, tårnhøje gaspriser med aftalen vil give et økonomisk bidrag til landmanden, og betegner aftalen som den bedst mulige opnåelige aftale i det aktuelle energimarked.

- Hidtil har der ikke været en økonomisk gevinst, men nu kan vi godt være bekendt at levere vor gylle, husdyrgødning og biomasse til biogasanlæg, understreger han og fremhæver, at der fremover vil komme en kvartalsvis afregning til leverandørerne med en ekstra bonus, såfremt gaspriserne er høje.

Klimagevinst bliver på gården

Desuden sikrer aftalen, at landmanden ejer klimagevinsten på gården ved at »udlåne« husdyrgødningen til biogasselskabet. Det vil sige gevinsten for den reducerede ammoniakfordampning og øvrige effekter af biogasprocessen.

- Gevinsten kan dermed indgå i bedriftens klimaregnskab, eller kvoten kan sælges, forklarer han videre.

Endvidere er der også forhandlet frem til minimumsgarantier for næringsværdierne i returgyllen fra biogasanlæggene, ligesom der er nedskrevet en royalityaftale om en andel til leverandørerne, hvis næringsstofferne og biogassen fremadrettet kan bruges til andre formål.

- Det er glædeligt, at der nu er kommet ro på som biomasseleverandør, men med hastigheden, hvorpå tingene i denne tid forandrer sig, kan det godt være en ny situation om et par år, siger Peter Høj, der selv driver en kvægbedrift med godt 150 jerseykøer.   

 

Læs også