Danske landmænd vil have grøn energi

Af: Lars Iversen, næstformand, L&F Centrovice

Der er ingen tvivl om, at Danmark er i en energikrise. Priserne stiger, og der er brug for, at vi bliver 100 procent selvforsynende af energi. I landbruget er vi fast besluttet på, at vi skal være en del af løsningen. Vi ønsker at investere i endnu mere grøn energi nu, så vi kan sikre et stærkt landbrug, så vi fortsat kan være verdens mest effektive fødevareproducenter. Derfor siger vi: Lad os i fællesskab investere i grøn energi.

I vores arbejde for grøn energi oplever vi desværre en række udfordringer. For at komme bedst i mål med 100 procent danskproduceret energi, har vi brug for to ting: Investeringer og vished om fremtiden.

Investerer selv i grøn energi

I landbruget satser vi stort på grøn energi, og vi investerer selv i det. Det ses eksempelvis, når vi lægger marker til vindmøller, opsætter solcelleanlæg og sender restprodukter til biogasanlæg. Det er en god start, men der er behov for meget mere. Det skader derfor tiltagene, når vi pålægges flere afgifter. Det betyder nemlig, at vi har færre penge til at optimere og forbedre. Vi kommer længere med tilskud til at producere grøn energi, som for eksempel at sætte solceller på staldtagene. Så ville udviklingen gå meget hurtigere. Hvis vi går sammen om at finansiere innovative løsninger, vil vi nå hurtigere og bedre i mål.

Det er også nødvendigt, at landmændene ved mere om, hvilken fremtid de kigger ind i. Hvis de ikke ved, hvad fremtiden bringer, kan usikkerhed skade udviklingen. Et eksempel på dette er fjernvarmenettet, som både er en effektiv og lokal løsning. Der er stor efterspørgsel fra både privatpersoner, erhvervslivet og landbruget for at komme på fjernvarmenettet. Det er lokale løsninger som disse, som er vejen frem. Vi er derfor rigtig glade for, at flere kommuner arbejder på sådanne planer, og vi ser frem til, hvad de løbende vil præsentere. Det giver os mulighed for at lave de bedste investeringer, som kan gavne os alle.

Både energi- og fødevarekrise

I landbruget ved vi godt, at der bruges meget energi, når vi producerer fødevarer. Men vi står ikke kun i en energikrise. Vi står også i en fødevarekrise. Behovet for danskproducerede kvalitets fødevarer er derfor større end nogensinde før. Derfor påtager vi os gerne ansvaret for at producere kvalitetsfødevarer med lav klimabelastning. Uden ville hylderne i supermarkederne være tomme, og det samme ville danskernes maver. Vi arbejder derfor for, at sikre dansk fødevareproduktion på den mest grønne og økonomisk effektive måde. Vores opfordring er derfor: Lad os i fællesskab investere i grøn energi.

Læs også