Minkavlernes nedtur giver entreprenører tab af landbrugskunder

Bolig- og industribyggeri har været en væsentlig kompensation for vestjysk entreprenørforretning.

ENTREPRENØROPGAVER Østermark Entreprenørforretning i Holstebro har i de seneste år vendt sig mere mod bolig- og industribyggeri.

- Andelen af landbrugskunder hos os er gået ned. Og det er på grund af minkavlernes situation, oplyser direktør og medejer, Henrik Vestergaard, med henvisning til minkavlernes nedtur for skindpriserne.

- Indtil for fem år siden arbejdede vi ekstremt meget for minkbranchen. Men minkavlerne har det jo ikke for godt. Vi byggede rigtigt meget for dem sammen med to gode kollegaer. Der gå nok længe, inden nogen af minkavlerne rigtigt skal have bygget noget ingen, vurderer han.

I 2012 til 2014, hvor det gik rigtigt godt for minkavlerne, havde virksomheden 25 mand gående, som ikke lavede andet end at grave, støbe beton eller lave kloaker for minkavlerne, oplyser han videre.

Andre driftsgrene inden for landbruget har slet ikke kunnet opveje kundetabet af minkavlerne. Direktøren skønner dog, at minkavlerne nok skal komme igen som kunder, når skindpriserne har rettet sig.

Flere kartoffelavlere som kunder

Henrik Vestergaard øjner også et lyspunkt blandt den ekspanderende driftsgren af kartoffelavlere, om end virksomhedens byggeri at et par kartoffelhuse sidste år kun gav arbejde til to mand. De er ikke i gang med nye kartoffelhuse her i foråret.

- Vi fik lavet nogle kartoffelhuse i efteråret, som nu er klar. Og vi arbejder på to store kartoffelhuse til læggekartolfer, men de skal først være færdig i 2021. De er ikke solgt endnu, men vi er med til at lave nogle tegninger.

- Vi har også snakket med en af de store fabrikker, som overvejer at bygge kartoffelhuse for at hjælpe små avlere, som vil starte, så de i en årrække kan have læggekartofler opbevaret hos fabrikken. Tanken er så, at avlerne selv skal bygge deres egne kartoffelhuse, fortæller Henrik Vestergaard.

Østermark Entreprenørforretning har ikke ordren på det endnu, men der arbejdes fortsat med planerne, oplyser direktøren.

Og det giver forhåbninger om flere ordrer, når nyere avlere skal til selv at bygge kartoffelhuse.

Eksklusiv villa i Charlottenlund

- Det er altid godt at have fået lov til at bygge for den fabrik, de leverer til. Men det kommer aldrig op på samme niveau som det arbejde, vi havde for minkbranchen. Det tror jeg ikke på, siger Henrik Vestergaard.

Det er meget jord-, kloak- og betonarbejde, som virksomheden gør sig i. Også en del murerarbejde med facader byggeri af tørresiloer. 

- Men det er rigtigt meget industribyggeri, vi laver. Vi vil rigtigt gerne bygge stalde, men de opgaver er svære at få. Men vi holder den kørende siger Henrik Vestergaard.

Østermark Entreprenørforretning har drejet forretningerne meget over i boligbyggeri, også af parcelhuse, oplyser han.

- Vi er lige nu ved at bygge en større, eksklusiv villa i Charlottenlund i Nordsjælland. Det er et interessant sted at være. Hvis de får nogle idéer undervejs, må det koste det, som det skal koste. Det er nogle sjove villaer at bygge.

Læs også