Ny aftale om landbrugsstøtten på plads

En fjerdedel af den direkte støtte bliver betinget af klima- og miljøvenlige initiativer i ny reform om EUs landbrugsstøtte

Fredag nåede Europa-Parlamentet, Europa-Kommisionen og medlemslandenes landbrugsministre endelig frem til en aftale om, hvordan reglerne for landbrugsstøtten skal være fra 1. januar 2023.

Der kom ikke nogen store overraskelser i forhold til, hvad der var ventet, inden de sidste forhandlinger begyndte torsdag, men der er flere markante ændringer i forhold til den nuværende reform, der har defineret reglerne siden 2013.

Noget af det, de fleste landmænd vil bide mærke i, er formentlig de grønne ordninger, der også bliver benævnt som eco-schemes. Det er initiativer, som et landbrug skal sætte i gang for at få hele landbrugsstøtten.

Hvis et landbrug ikke sætter igangsætter en af de grønne ordninger, vil det miste 20 procent af hektarstøtten i de to første år af reformperioden, mens det i 2025 og 2026, vil gælde hele 25 procent af den direkte støtte.

Hvilke initiativer, der kommer til at gælde for at være en grøn ordning vil være op til de enkelte medlemslande at afgøre. Hvert land skal nemlig nu vedtage en national strategi, der skal afgøre, hvordan hvert land vil leve op til hensigterne i den nye landbrugsreform.

Minister jubler over bruttoarealmodel

Et andet nyt begreb, der indføres med landbrugsreformen, er bruttoarealmodellen. Den betyder, at det bliver nemmere for landmænd at tage arealer ud af produktion uden at miste støtte. Det glæder den danske fødevare- og landbrugsminister.

- Den såkaldte bruttoarealmodel sikrer bedre mulighed for, at det enkelte landbrug kan engagere sig i den grønne omstilling og selv vælge mere vild natur og biodiversitet til på sine marker, lyder det fra ministeren i en skriftlig kommenter til Ritzau.

Sociale krav

Med den nye reform kommer der også krav på det sociale og arbejdsmiljømæssige område for at kunne få landbrugsstøtte. Hvordan udmøntningen af dette kommer til at foregå i Danmark er endnu uklart, men der er altså åbnet for, at man som landmand skal leve op til visse arbejdsmiljøkrav.

Det er første gang nogensinde, at arbejdsmarkedspolitik er blevet en del af aftalen om landbrugsstøtten, omend den europæiske fagbevægelse har kæmpet for det i mange år. Det vil dog først træde i kraft fra 2025.

Den nye reform skulle have været trådt i kraft allerede i år, men endte med at blive forsinket på grund af brexit-forhandlingerne. I stedet træder den i kraft 1. januar 2023 og gælder frem til 2027.

Kompromiset, der blev ingået fredag, skal formelt godkendes af Europa-Parlamentet og EUs medlemslande, men det regnes som en formalitet. 

Læs også