Ny crowdfunding-portal for anderledes ideer

Med en ny crowdfunding-portal vil landbruget skabe mulighed for udvikling og bidrage til, at de ideer, der ikke passer ind i den traditionelle finansiering, også kan blive til virkelighed. Statens vækstfond bakker op om portalen.

Hvad gør en landmand, som har en lidt anderledes idé, som er god, men ikke kan opnå finansiering hos de traditionelle banker og kreditforeninger? Tja, indtil nu har der som regel ikke været så meget at gøre.

Men det skal der laves om på. De anderledes, men stadig økonomisk holdbare og rentable initiativer, skal også have en chance fremover. Det mener en række aktører i landbruget.

- Vi vil støtte udviklingen i det danske landbrug ved at bane vejen for en ny mulighed for finansiering og derigennem være med til at skabe nye forretningsmuligheder for landmanden, siger formanden for Landbrug & Fødevarers sektor for økonomi og virksomhedsledelse, Anders Harck.

- I landbruget har vi generationers tradition for at udvikle og tænke innovativt. Det er ærgerligt, når gode, sunde projekter må opgives, fordi de ikke passer ind i traditionelle finansieringsløsninger. Det kan for eksempel være unge, som ikke har opbygget tilstrækkelig kapital, men har den helt rigtige ide og en stærk forretningsplan, siger han.

Målrettet landbruget

Landbruget har sammen med videns- og innovationshuset Seges og rådgivningsvirksomheden Sagro udviklet et koncept for crowdfunding målrettet landbruget, under navnet InGreen AgroFunding.

- I vores rådgivning har vi eksempler på, at banken eller kreditforeningen pludselig er bakket ud af et etableringsforløb i sidste øjeblik, selvom vi mener, økonomien ser fornuftig ud. Det kunne for eksempel være en atypisk sag med stor produktion i forhold til ejede aktiver. I den slags tilfælde vil vi fremover kunne henvise og hjælpe med at få finansieringen hjem via InGreen AgroFunding, siger Bjarke Poulsen, der er direktør for Økonomi og Strategi i Sagro.

Udover Sagro og Seges har en række andre landbrugsrådgivningsselskaber over hele landet godkendt modellen og bliver medejere af crowdfunding-platformen. Det drejer sig om Agri Nord, Agrovi, Kolding Herreds Landbrugsforening, LandboNord, Fjordland, Landbrugsrådgivning Syd, Landbrug & Fødevarer, Sagro, Sønderjysk Landboforening, Velas, Vestjysk, VKST og Østdansk Landboforening.

Platformen kreditvurderer hvert projekt og sender de bæredygtige videre til finansiering via crowdfunding. Her kan private investorer byde ind, mod en aftalt forrentning. Kreditvurderingen gør den nye platform helt unik.

I luften ultimo september

Parterne forventer at lancere crowdfunding-platformen ultimo september i år og er i dialog med en eksisterende crowd-aktør om facilitering af selve platformen.

Som en del af platformen kan statens finansieringsfond Vækstfonden matche kapital fra andre investorer, når en landbrugsvirksomhed søger om kapital på platformen. Det betyder, at når en landbrugsvirksomhed søger om 1 million kroner til et investeringsprojekt, og en investor vil stille med 500.000 kroner, så kommer Vækstfonden med resten. Det er mulighederne for at finansiere innovative og bæredygtige projekter i hele Danmark, der er baggrunden for Vækstfondens deltagelse.

- Landbrugsvirksomhederne skal bevæge sig i en mere bæredygtig retning. Men det kræver risikovillig kapital at investere i ny teknologi og andre projekter, der kan bidrage til den grønne omstilling. Det kan måske forhindre nogle landbrugsvirksomheder i at investere i disse løsninger, og derfor tror vi på, at InGreen AgroFunding kan være et godt redskab til at sikre endnu flere bæredygtige investeringer i landbruget, siger Lene Gade Hovmøller, landbrugsdirektør i Vækstfonden.

Er du interesseret i InGreen AgroFunding, kan du via hjemmesiden www.ingreen.dk tilmelde dig et nyhedsbrev. Hjemmesiden er tilgængelig hurtigst muligt.

Fakta om den nye portal

• I dag har landmænd ikke mulighed for at bruge de etablerede crowdfunding-platforme, primært fordi de eksisterende platforme ikke har værktøjer og viden til at rate de personligt drevne landbrugsvirksomheder

• InGreen AgroFunding skaber kontakten mellem låntager og långiverne via en crowd-platform

• Der er tale om lån, ikke donationer eller aktier/medejerskab

• InGreen AgroFundings stiftende partnere er: Agri Nord, Agrovi, Kolding Herreds Landbrugsforening, LandboNord, Fjordland, Landbrugsrådgivning Syd, Landbrug & Fødevarer, Sagro, Seges, Sønderjysk Landboforening, Velas, Vestjysk, VKST og Østdansk Landboforening

Læs også