Efter et år med store problemer er Bornholms Andelsmejeri på vej frem til glæde for andelshaverne. Det eksportorienterede og landmandsejede selskab afsætter igen stigende mængder ost på det største marked, USDA, og har markant fremgang i Sydamerika. Det oplyser selskabets direktør, Per Olesen.

Det sker efter et markant dyk i afsætningen sidste år, hvor mejeriets samlede omsætning faldt med godt 12 procent. Corona samt USA’s straftold på 25 procent på mejeriprodukter i kølvandet på en WTO-sag om ulovlig statsstøtte til den franske flyproducent Airbus ramte hårdt.

I Danmark blev en fødevareeksport på omkring 400 millioner kroner om året omfattet af den nye told. Heraf tegner mejeriprodukter – primært ost – sig for godt 300 millioner kroner.

Vending

Men præsident Joe Biden har fjernet tolden, og USA’s restauranter og supermarkeder er vendt tilbage til mere normale forhold og efterspørger de gode oste fra klippeøen.

- Når man handler med 36 lande og især uden for EU, kan en række forskellige politiske tiltag spille ind på afsætningen. Det oplevede vi sidste år. Men vi har orienteret andelshaverne løbende om forholdene, og de har heldigvis holdt os fast på strategien, og nu går det igen fremad. Omsætningen er steget ganske gevaldigt, siger Per Olesen.

Han forklarer, at det lille mejeriselskabs berettigelse er en god mælkepris.

- Jeg kan heldigvis sige, at jeg har en tro på, at vi kommer ud af regnskabsåret med en mælkepris, der igen er bedre end gennemsnittet, siger Per Olesen.

Over gennemsnittet

Bornholms Andelsmejeri har gennem årene ligget i top med en mælkepris pænt over gennemsnittet herhjemme. Mejeriselskabet er kendt uden for solskinsøen for at producere gode oste, og en store del af produktionen blev tidligere solgt i USA.

Ud over selskabets egen produktion af blåskimmelost eksporterede mejeriet også en del havarti, danbo, fontina og andre gule oste på vegne af andre danske mejerier.

Nu har restauranter men også ostedelikatesse-afdelingerne i de store supermarkeder samt specialbutikkerne i USA atter har fået fart på omsætningen. Eksporten har hidtil tegnet sig for omkring 90 procent af produktionen, og til sammenligning fylder salget af konsummælk til bornholmerne kun tre til fire procent af indvejningen, som er på knap 60 millioner tons om året.

- Vi har besluttet at være på markedet her på Bornholm med konsummælk, fordi vi er et lokalt mejeri. Men hvis vi i stedet fyldte denne mælk i ostekarrene, ville der nok blot være til 20 minutters produktion, konstaterer Per Olesen tørt.

- Vi har haft en god og lønsom forretning i mange år, og vi blev nødt til at sadle om, da afsætningen faldt, og køerne på Bornholm jo selvfølgelig fortsatte med at give mælk. Men nu er vi tilbage på sporet. Ikke kun USA, men også Sydamerika går frem, og vi mærker en stigende købekraft i lande som Chile og Brasilien, siger Per Olesen.

 

Finans