For første gang siden april: Stort udbrud af fugleinfluenza

Sønderjysk besætning på 38.000 høns skal aflives inden for de nærmeste dage.

Fugleinfluenza er tilbage i Danmark efter Fødevarestyrelsen ellers i april kunne erkære landet for frit for sygdommen. 

Nu har selv samme styrelse så konstateret smitte i en besætning ved Iller i Sønderborg Kommune. Hele besætningen på cirka 38.000 høns vil derfor blive aflivet inden for de kommende dage. 

Smitten blev konstateret søndag, da et stort antal døsfald gav anledening til test. Udbruddet er det første siden den 21. april, hvor 19.000 gæs og ænder fra Vinderup i Vestjylland blev ramt af fugleinfluenza.

Hos Fødevarestyrelsen er man overrasket over tidspunket for det nye smitteudbrud. 

- Det er ærgerligt, at vi nu igen finder fugleinfluenza på dansk jord, for det er kun cirka 4 uger siden, Danmark blev erklæret fri for fugleinfluenza efter et halvår med usædvanligt mange udbrud.  Det nye udbrud kommer uventet, for de store fugletræk er ovre for længst. Det er endnu for tidligt at sige noget om smittekilden, dette er vi ved at se nærmere på, siger Tim Petersen, souschef i Fødevarestyrelsen.

I perioden fra november 2020 til april i år blev der opdaget 16 smitteudbrud med fuglleinfluenza, og som følge deraf blev mere end 155.000 fugle aflivet. 

For at undgå yderligere spredning er der i første omgang kun igangsæt lokale tiltag. Således har Fødevarestyrelsen oprettet en bekæmpelseszone med en radius på 10 kilometer, hvor det nu er forbudt at sælge eller flytte æg, høns og andre fugle, med mindre man får en særlig tilladelse fra Fødevarestyrelsen.

Fødevarestyrelsen indfører dermed endnu ikke et landsdækkende påbud om overdække over fuglebestande, som der senest har været indført frem til 29. maj i år. Udbrudet karekteriseres stadig som værende for lokalt til at igangsætte disse foranstaltninger. 

 

 

Læs også