Insekter giver grønne høns

Høns har en naturlig appetit for ikke bare korn, planter, frugt og andet plantebaseret, men også for insekter. Det overføres nu til færdigfoder hvor et forskningsprojekt omkring insekter i foder, skal give klima- og miljømæssigt grønnere høns.

Fremover er det måske ikke kun soja, der skal sikre proteinindholdet i færdigfoder til høns. En ny EU-lovgivning har nemlig banet vejen for, at insekter kan erstatte den både dyre og ikke særligt bæredygtige eller klimavenlige soja.

Helt konkret er det den sorte soldaterflue, som forskere og insektproducenter har fået kig på. Og nu vil de med støtte fra Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) under Landbrugsstyrelsen udvikle produktionen af insekter, så den på længere sigt bliver et oplagt alternativ til sojaen.

Projektleder og lektor ved Aarhus Universitet, Jan Værum Nørgaard oplyser ifølge en pressemeddelelse fra Landbrugsstyrelsen, at man på baggrund af forsøg med ikke bare fjerkræ, men også svin, har kunnet konstatere, at det er muligt at erstatte 10 procent af den soja, der i dag importeres til Danmark, med insekter.

Udviklingsprojektet er blevet støttet med omkring fire millioner kroner, og vil køre frem til efteråret 2024.

Læs også