De fleste hobbyavlere og landmænd var registreret og havde styr på reglerne for salg af æg, rå mælk og kød, da Fødevarestyrelsen var på stikprøvekontrol. 9 procent af de kontrollerede producenter fik indskærpet reglerne.
Mange forbrugere værdsætter æg, rå mælk og kød fra den lokale hobbyavler eller landbruger. Men som producenter skal de være registreret som fødevarevirksomhed og leve op til fødevarelovens krav om blandt andet hygiejne og salmonellakontrol.
- Selvom du køber æg, mælk eller kød hos en hobbyavler eller landbruger, så skal der blandt andet være styr på hygiejne, skiltning og registrering. Når de skal være registreret som fødevarevirksomhed, så er det blandt andet fordi, vi skal have mulighed for udføre kontroller og stoppe smitteudbrud, hvis uheldet er ude, siger Ulrich Pinstrup, sektionsleder i Fødevarestyrelsen.
Fødevarestyrelsen har været på stikprøvekontrol hos 198 producenter og æg-pakkerier, der sælger direkte til forbrugere eller lokale butikker. I 9 procent af besøgene førte kontrollerne til sanktioner.
16 procent året før
Det var især reglerne om prøveudtagning af mælk og æg samt kravene til holdbarhedsmærkning af æg, der måtte indskærpes.
Til sammenligning måtte Fødevarestyrelsen give sanktioner til 16 procent af samtlige kontrollerede fødevarevirksomheder i 2023.
7 procent af de kontrollerede producenter fik indskærpelser, fordi de ikke var korrekt registreret som fødevarevirksomhed i Fødevarestyrelsen.
Kontrollerne er foretaget i perioden fra 1. september til og med december 2023.