Svensk fødevareindustri kan ikke skaffe folk nok

Den svenske fødevareindustri kommer til at mangle 20.000 nye medarbejdere i 2028, skriver den svenske branche- og arbejdsgiverorganisation Livsmedelsföretagen.

Svenske fødevarevirksomheder vil gerne vokse.

I branche- og arbejdsgiverorganisationen Livsmedelsföretatens nye rapport om kompetenceforsyning angiver 9 ud af 10 medlemsvirksomheder, at de ønsker at øge deres produktionsmængder over de næste fem år.

For at den vækst kan finde sted - og for at svensk produktion af fødevarer kan stige efter målene i den nationale fødevarestrategi - har industrien brug for en stærkt øget tilgang af nye medarbejdere, ofte med tekniske eller branchespecifikke kompetencer. I alt drejer det sig om 20.000 nye medarbejdere.

Blandt alle medlemsvirksomheder vurderes det største behov for nyt personale frem til 2028 at være forskellige kompetencer inden for fødevareproduktion, som omfatter roller som fødevareoperatører og lagermedarbejdere.

På andenpladsen kommer kompetence inden for vedligeholdelse, såsom vedligeholdelsesteknikere og mekanikere.

Den tredjemest efterspurgte kompetence i de næste fem år er specialiseret kompetence inden for produktion, hvilket vil sige uddannede specialister som bagere, slagtere, bryggere med mere.

På fjerdepladsen kommer produktudviklere, en kompetence der er stor konkurrence om.

Største udfordring

- De sidste tre år med corona-pandemien og omkostningskrisen har været ekstremt hårde for svenske fødevareproducenter. Derfor er det glædeligt at se, at virksomhederne har så store ambitioner for fremtiden. Desværre risikerer den store og voksende kompetencemangel at vælte virksomhedernes planer. Den hastige teknologiske udvikling stiller stadig højere krav til uddannelse, samtidig med at antallet af fødevarerelaterede uddannelser falder, og konkurrencen fra andre brancher om teknisk kompetence er stigende. På længere sigt er kompetencemanglen uden tvivl fødevareindustriens største udfordring, siger Björn Hellman, administrerende direktør i Livsmedelsföretagen.

Allerede i dag har 94 procent af de svenske fødevareproducenter svært ved at finde og rekruttere de rigtige kompetencer. Næsten hver tredje virksomhed siger endda, at det er meget svært.

Læs også