Nye anbefalinger skruer op for fuldkornsindtaget

De nye NNR anbefalinger er netop blevet lanceret, og som noget nyt tænkes klimaet også ind i anbefalingerne. Det er den plantebaserede kost der skal være den primære, og i den forbindelse er der skruet yderligere op for fuldkornsindtaget.

Den nuværende danske anbefaling på 75 gram fuldkorn om dagen, blev sat i 2008, og har siden ligget fast der, men ifølge NNR (De Nordiske Næringsstofanbefalinger, red.) skal indtaget nu op på 90 gram/dagen. I NNR skrives der desuden, at et indtag på over 90 gram/dag ikke anses for at have nogle skadelige effekter.

Som forbruger kan det være svært at forholde sig til de mange kostanbefalinger. Hvor meget er 350 gram kød, 100 gram bælgfrugter eller 90 gram fuldkorn?

Fuldkornspartnerskabet blev etableret samtidig med at anbefalingen på de 75 gram fuldkorn blev fastsat, og har siden da arbejdet for at gøre det nemt for danskerne at spise mere fuldkorn, og det går den rigtige vej. Det er dog stadig kun 54 procent af befolkningen, der får de anbefalede 75 gram fuldkorn om dagen.

- Danskerne er generelt gode til at spise fuldkorn, men vi kan sagtens komme mere på tallerkenen. Derfor byder vi også de nordiske anbefalinger velkommen. Hvis man kigger efter det orange fuldkornslogo, så er man garanteret produkter med et højt indhold af fuldkorn. Det gør det nemmere, at få de anbefalede mængder, uanset om vi snakker 75 gram eller 90 gram, så man kan bare spise løs, siger Rikke Neess – Kampagneleder for Fuldkornspartnerskabet.

Læs også