Restindholdene af pesticider i fødevarer på det danske marked overholder generelt reglerne. I 2017 tilbagekaldte myndigheder blot fire produkter som sundhedsskadelige.

Det viser resultaterne fra den danske pesticidkontrol for 2017, der er foretaget af Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet.

Myndighederne lavede 2009 prøver på godt 200 forskellige typer fødevarer og udtog 589 prøver af konventionel frugt, 539 prøver af konventionelle grøntsager, 188 prøver af konventionelle morgenmadsprodukter, 127 prøver af økologisk frugt og grøntsager og 36 prøver af økologiske morgenmadsprodukter.

Der blev fundet pesticidrester i 71 procent af alle prøver af konventionelt dyrket frugt og i 42 procent af alle prøver af konventionelt dyrkede grøntsager. Pesticidindholdet var under maksimalgrænseværdien i 97 procent af de undersøgte stikprøver af konventionelt dyrket, ikke forarbejdet frugt, grøntsager og korn. Der blev, som i de foregående år, oftere fundet pesticidrester i frugt end i grøntsager.  

Ikke grund til bekymring

Men samlet set vurderer myndighederne, at de pesticidrester, der er fundet i prøverne, ikke er så alvorlige, at der er grund til at være bekymret sundhedsmæssigt.

- Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet vurderer fortsat ud fra den nuværende viden, at de pesticidrester, der forekommer i fødevarer på det danske marked, generelt set ikke giver anledning til sundhedsmæssige bekymringer. Indholdet af pesticidrester påvirker derfor ikke kostrådet om at indtage frugt og grønt, skriver de i den rapport, der netop er kommet på gaden.

I de danske og udenlandske fokusafgrøder (gulerødder, jordbær, tomater, pærer, æbler og hvede) har andelen af prøver med pesticidrester ligget på et nogenlunde stabilt niveau de seneste fem år. Der ses udsving mellem de enkelte år, men der er ikke grundlag for at konkludere markante tendenser i udviklingen.

Der er en større andel af prøver med multiple fund (mere end et pesticid i samme prøve, red.) i prøver fra tredjelande og i prøver fra andre EU-lande sammenlignet med prøver fra Danmark. Det er vurderet, at fundene i prøver med flere pesticidrester i samme prøve ikke har givet anledning til sundhedsmæssige betænkeligheder.

Sprøjterester sjældent over grænseværdi

DTU Fødevareinstituttet risikovurderer alle fund af pesticidrester over den tilladte grænseværdi for at afgøre, om indholdet af pesticidrester er sundhedsmæssigt acceptabelt.

I 2017 er fire overskridelser (i de importerede tropefrugter longkong og dragefrugt, meterbønner og ris) vurderet som sundhedsmæssigt uacceptable. Som en konsekvens er varerne blevet tilbagekaldt fra markedet, og samtidig er der blevet sendt en europæisk advarsel for tre af fødevarerne.

I økologiske fødevarer er sprøjterester fundet i tre af de 179 undersøgte prøver. Fødevarestyrelsen har vurderet, at økologireglerne er overholdt i alle tilfælde.