John Nielsen har gennem over 20 år på tillidsposter i landbruget været initiativtager til flere fusioner, som ikke altid har vakt den store begejstring hos alle. For John Nielsen har helheden været vigtigere end egne interesser.
En lang æra er slut for John Nielsen fra Nr. Ørslev på Falster. Efter over 20 år på indflydelsesrige tillidsposter i landbruget på Sydhavsøerne har den 65-årige griseproducent valgt at trappe ned, og han ønskede således ikke genvalg på generalforsamlingen VKST Syd i marts.
- Jeg er på ingen måde brændt ud, men det handler også om at stoppe i tide, og når andre er klar til at tage over, var det let at træffe beslutningen, fortæller John Nielsen, der siden DLS’ fusion med landboforeningen Gefion i 2017 havde titel som næstformand i VKST.
Han har således overladt posten til 40-årige Sara Wilken Jul Sørensen fra Asserstrup ved Nakskov, som er ny næstformand i VKST, hvor det fortsat er Torben Hansen, der sidder for bordenden.
Tilbage i 2016 var det også John Nielsen og Torben Hansen, der, som formand for henholdsvis DLS og Gefion, indledte de første forhandlinger, som i 2017 endte med et fælles rådgivningsskab, og sidenhen er de to landboforeninger også slået sammen under VKST.
Jubilæum med fusion
Det er langt fra første gang, John Nielsen har været den drivende faktor omkring fusioner. Han var i slutningen af 1980’erne – som formand for Syd- og Østfalsters Familielandbrug – fortaler for at slå familielandbrugets lokale foreninger på Sydhavsøerne sammen under Lolland-Falsters Familielandbrug.
- Vi fik gennem årene et tæt samarbejde med landboforeningen på Lolland-Falster og for at opnå større gennemslagskraft var det oplagt at slå de to foreninger sammen, fortæller John Nielsen.
Som sagt så gjort. Sydhavsøernes Landboforening og Lolland-Falsters Familielandbrug fusionerede og skabte i 2007 Dansk Landbrug Sydhavsøerne. I daglig tale blev foreningen blot kaldt DLS, der – med John Nielsen som formand – altså »markerede« 10-års jubilæet i 2017 med den fusion, som dannede VKST.
John Nielsen havde på den »større scene« også været fortaler for etablering af Dansk Landbrug tilbage i 2003, og med sin plads på Axelborg i København var han endvidere med, da Dansk Landbrug og Landbrugsraadet slog pjalterne sammen og i 2009 dannede Landbrug & Fødevarer, hvor han i en årrække havde plads i primærbestyrelsen.
John Nielsen mener, at alle fusionerne har været vejen frem, og de har blandt andet skabt bedre forhold for medlemmerne, og det har været helt afgørende for ham.
Den frygtelige mand
Det er dog ikke alle, der gennem årene har været lige begejstrede for John Nielsens »kærlighed for fusioner«. Det erkender han blankt.
- Jeg har været ham den frygtelige mand, som bare ville nedlægge det hele, men det er selvfølgelig ikke sådan, det er, påpeger John Nielsen og uddyber:
- Man er bare nødt til at tage konsekvensen af blandt andet faldende medlemstal, der er sket i takt med hele udviklingen i landbruget. For mig har målet altid været at have en så stærk organisation som muligt, og det har så ført til nogle sammenlægninger.
- Jeg har været ham den frygtelige mand, som bare ville nedlægge det hele, men det er selvfølgelig ikke sådan, det er.
John Nielsen
- I disse sammenhænge er det vigtigt at se ud over egne interesser. Det handler om, fortsætter han, hvordan vi bedst kan varetage helheden. Vi skal have fokus på både den store og den lille. Alle skal føle, de får noget for deres medlemskroner, fastslår John Nielsen.
- Rettidig omhu er nøgleord for mig. Jeg har altid gået meget op i, at man skal sørge for at træffe de nødvendige beslutninger og handle derefter, inden det er for sent.
Biogas og kartofler
Efter udtrædelsen af VKST, der ifølge John Nielsen også er en form for rettidig omhu, er kalenderen ikke helt så fyldt som tidligere, men han har dog fortsat flere forskellige tillidsposter.
- Jeg har det med at blande mig og række hånden op, og jeg vil gerne hjælpe, hvor jeg føler, jeg kan bidrage med noget, fortæller han og tilføjer i den sammenhæng:
- Jeg er blandt andet med til at varetage landmændenes interesser omkring planerne om en stivelseskartoffelfabrik på Lolland-Falster, og jeg har også været med i opstartsfasen med henblik på at etablere en leverandørforening til det nye biogasanlæg, der skal opføres.
John Nielsen er blandt andet også fortsat formand for Landbrugslotteriet, ligesom han er næstformand for Roskilde Dyrskue og mangeårigt medlem af det lokale menighedsråd i Nr. Ørslev.
Sønner i familiefirma
John Nielsen er også født og opvokset i den lille by øst for Nykøbing Falster. Han bor sammen med hustruen, Britta Nielsen, på Skovsminde, der er John Nielsens barndomshjem.
Her går dagligdagen det meste af tiden med arbejdsopgaver i stald og mark, og det er sammen med parrets to sønner, Kenneth og Michael, der begge er med i forældrenes interessentskab Skovsminde I/S, som både har griseproduktion og planteavl – knap 600 hektar med blandt andet græsfrø, roer, byg, hvede og raps.
- Vi har en produktion med 630 årssøer og laver 20.000 grise op til 30 kg årligt. 10.000 sælges videre til en fast aftager og 10.000 eksporteres til Polen, fortæller John Nielsen.
De to sønner – begge uddannet landmand – bor på hver sin gård nær Nr. Ørslev. Hos den ene, Michael Nielsen på 39 år, er grisene indtil de når 7 kg, hvorefter de flyttes de få hundrede meter hen til 34-årige Kenneth Nielsen, hvor grisene er, indtil de sendes videre.
Parrets datter, Heidi-Maria, har også en hverdag med landbrug. Hun bor således sammen med en landmand – på en kvæggård i Havløkke på Sydfalster.
De tre børn har beriget John og Britta Nielsen med i alt 12 børnebørn, og John Nielsen satser på, at han fremover får mere tid til at varetage rollen som morfar og farfar.
Kort om John Nielsen
-
Født: 7. juni 1958 og fylder dermed 66 år i næste måned.
-
Bopæl: Barndomsgården Skovsminde i Nr. Ørslev på Falster.
-
Uddannet traktor- og bilmekaniker.
-
Gift med Britta Nielsen. Parret har tre børn – datteren Heidi-Maria og sønnerne Michael og Kenneth.
-
Driver Skovsminde I/S med hustruen Britta Nielsen og parrets to sønner.
-
Griseproduktion med 630 årssøer og 20.000 grise op til 30 kg.
-
Planteavl på knap 600 hektar med blandt andet græsfrø, roer, byg, hvede og raps.
-
Tillidsposter: Formand for Landbrugslotteriet, næstformand for Roskilde Dyrskue og menighedsrådsmedlem i Nr. Ørslev. Med i flere forskellige andre bestyrelser.
-
Tidligere blandt andet næstformand i VKST, formand for Dansk Landbrug Sydhavsøerne (DLS) og Lolland-Falsters Familielandbrug.