Økonomikonference sætter fokus på bæredygtighed
Ved Patriotisk Selskabs økonomikonference den 11. december vil rådgivningsselskabet sætte fokus på, hvordan landbrugsvirksomheder kan skyde arbejdet med bæredygtighed i gang.

Miljørådgiver Kamilla From-Nielsen, Patriotisk Selskab, sætter bæredygtighed under lup, når rådgivningsselskabet afholder deres årlige økonomikonference onsdag den 11. december.
Debatten om klimabelastning, emissioner, biodiversitet, CO2 m.v. har eksisteret i mange generationer, men har nu for alvor taget fart. Patriotisk Selskab sætter derfor også bæredygtighed under lup, når rådgivningsselskabet afholder den årlige økonomikonference onsdag den 11. december på Odense Congress Center.
- Vi kan ikke længere vende ryggen til og håbe, at det forsvinder - for det gør det ikke. Vi ser blandt andet, at den finansielle sektor er begyndt at spørge ind til, om kundernes virksomheder er bæredygtige, og at Danish Crown og Arla sætter krav om bæredygtighed til deres leverandører, fortæller miljørådgiver Kamilla From-Nielsen, Patriotisk Selskab, der blandt andet afholder et indlæg på konferencen.
Miljørådgiveren påpeger, at landbrugsvirksomheder i dag bør arbejde med at have en bæredygtig virksomhed, på linje med at have en sund økonomi, overholde lovgivningen og dyrke det gode landmandskab bør man i dag.
- Bæredygtighed betyder kort sagt, at det, vi gør, ikke må begrænse fremtidige muligheder. For den enkelte virksomhed betyder det, at der skal arbejdes bevidst med tiltag, der gør produktionen mere bæredygtig.
Flere veje til bæredygtighed
Bæredygtighed handler ifølge Kamilla From-Nielsen ikke kun om klima, og hvilke emissioner der udledes til den omkringliggende natur og naboerne:
- Fundamentet, for overhovedet at kunne udføre bæredygtige tiltag, er en bæredygtig økonomi og stabile medarbejdere. Et bæredygtigt tiltag kan derfor godt være at indføre nogle fordele for medarbejderne, der gør virksomheden mere attraktiv, så man bedre kan holde fast i de dygtige medarbejdere. Og så skal man huske, at bæredygtige tiltag ikke må være en decideret økonomisk belastning – men til gengæld gerne må være en forretning. Det må selvfølgelig også godt være en investering, der kan tjene sig selv hjem på sigt.
For at finde de rette bæredygtige tiltag er det nødvendigt at reflektere over sin virksomhed, og følge miljørådgiveren, er arbejdet med bæredygtighed ikke ens for to landbrugsvirksomheder.
- Man må starte der, hvor mulighederne er. Kan man for eksempel levere et restprodukt eller dyrke en specialafgrøde til en virksomhed i lokalområdet? Eller er der modsat en virksomhed i området, der har et restprodukt, man selv kan bruge i sin produktion, siger Kamilla From-Nielsen.
Bæredygtighed, prognoser og resultater
Udover indlægget fra Kamilla From-Nielsen byder programmet for økonomikonferencen også på indlæg af direktør for Landbrug & Fødevarer Anne Ahrnung, ejer af Ausumgaard Kristian Lundgaard-Karlshøj, forsker hos Thünen-Instituttet for landbrugsøkonomi i Tyskland Thomas de Witte, viceformand for Landbrug & Fødevarer Thor Gunnar Kofoed - og selvfølgelig Patriotisk Selskabs konsulenter.
Udover bæredygtighed vil resultater, prognoser, handel af korn, EU og økonomien i sukkerroer være på dagsordenen.
Mere information og tilmelding til økonomikonferencen findes på patriotisk.dk.