Fra klart ja til 14 dages vakuum
Det var ikke helt efter planen, at det klare fusions-ja hos LandboThy blev efterfulgt af 14 dages uvished på grund af tæt valg i Skive.

Afgørelsen hos Landboforeningen Limfjord lagde en dæmper på LandboThy-formand Leif Gravesen begejstring over det klare ja i Sjørring. Fotos: Christian Carus
Det var lidt som at sidde til en fodboldkamp, hvor hjemmeholdet har gjort sin del af arbejdet, men sæsonens endelig resultat afhænger af, hvad der sker i andre kampe.
I Sjørring Hallen havde LandboThy stemt klart ja til en fusion med Lemvigegnens Landboforening og Landboforeningen Limfjord. 84 stemmer for, tre imod og fire blanke stemmesedler. Inden afstemningen havde der også kun været positive tilkendegivelser om fusion – eneste snert af kritik gik på navnet Fjordland og hvorfor Skive var blevet valgt som hjemkommune til den eventuelle fusionsforening.
I Lemvig var det 14 dage forinden blevet et klart ja ved den ordinære generalforsamling, mens kun bestyrelsen var troppet op til den ekstraordinære generalforsamling mandag aften, hvor der skulle stemmes samtidig med LandboThy og Landboforeningen Limfjord. Her blev resultatet 10 for og ingen imod – en nyhed, der hurtigt nåede til Thy og blev offentliggjort fra talerstolen.
Så manglede kun Landboforeningen Limfjords afgørelse, før man kunne komme videre i aftenens program. Så der blev ventet. Og ventet. Og ventet.
Da resultatet endelig kom, måtte bestyrelsen lige samles i forhallen for at lave en nødplan, før formand Leif Gravesen gik op på talerstolen for at fortælle, at man kom til at vente yderligere 14 dage, før en fusion kunne blive en realitet. I Skive havde man lige nøjagtig ikke opnåede det krævede flertal på to tredjedele, og der venter nu en ekstraordinær generalforsamling i Skive.
Mere ventetid
LandboThy-formanden foreslog, at man alligevel stemte som planlagt til en fusionsbestyrelse, hvor LandboThy skal stille med seks medlemmer og en suppleant. For at imødekomme risikoen for at fusionen går endeligt i vasken, blev der stemt på yderligere to suppleanter, så man også vil kunne mønstre en bestyrelse i LandboThy-regi.
Afgørelsen lagde selvsagt en dæmper på både stemningen i salen og formand Leif Gravesens humør.
- Det er jo spillets regler, og vi i landboforeningernes bestyrelser er sat i verden for at lytte til vores medlemmer. Men det kommer til at give et vakuum de næste fjorten dage, som jeg bestemt gerne ville have været foruden. Nu havde vi i forvejen ventet på, at corona-situationen tillod, at vi kunne samles til generalforsamling, og havde set frem til at kunne komme videre efter i aften, men nu må vi altså vente på en endelig afgørelse, konstaterede formanden, der til gengæld glædede sig over den store opbakning fra sine egne medlemmer.
- Vi er rigtig glade for at have fået så klart et mandat til at arbejde videre med projektet. For selvom vi havde en formodning om, hvordan det ville gå, så var vi spændte. Vores medlemmer er jo diskussionslystne folk, som har en mening om tingene.
Vil samle Nordvestjylland
Denne aften havde de diskussionslystne dog ikke de store indvendinger til Leif Gravesens oplæg til fusionsafstemningen.
- Vi er nødt til at forholde os til muligheden for at samle Nordvestjylland, og det er en bestyrelses opgave at forfølge sådan en mulighed, når den opstår. Jeg ville ærgre mig, hvis Velas lige pludselig sad på Mors, konstaterede formanden, som lagde stor vægt på, at en ny og større forening vil få flere ressourcer i det politiske spil med både de syv kommuner, man ville få kontaktflade med, og også på landspolitisk niveau.
Desuden fastslog han, at en større forening ikke nødvendigvis betyder, større afstand til medlemmerne.
- Vi vil have vores lokale forankring. Det er en af de ting, vi ikke vil gå på kompromis med, fastslog han.
Blandt andet derfor er planen at bevare de tre foreningers huse og medarbejdere i stort omfang.