Patrioternes formand efterlyser bedre dialog

Formanden for Patriotisk Selskab, Peter Cederfeld de Simonsen, savner inddragelse, når nye politiske planer rulles ud.

Peter Cederfeld de Simonsen meddelte på generalforsamlingen, at han kun tager et år til som formand for Patriotisk Selskab. Foto: Erik Hansen

Med baggrund i den ulykkelige minksag, hvor familier måtte se deres livsværk forsvinde, er der skabt et stort tillidsbrud mellem landbruget og regeringen.

For formanden for Patriotisk Selskab, Peter Cederfeld de Simonsen, er tillid netop nøgleordet for dialogen og det gode samarbejde.

På generalforsamlingen i det over 200 år gamle selskab opfordrede formanden også politikerne til at have tillid til landbrugserhvervet omkring den måde, det samlede erhverv kerer sig om naturen og miljøet, den grønne omstilling, og til at erhvervet investerer i løsninger, som er økonomisk, miljømæssige og socialt bæredygtige.

- Desværre oplever vi en manglende tillid til, at vi kan bidrage konstruktivt og visionært, når nye politiske planer skal rulles ud. I stedet bliver vi alt for ofte inddraget for sent eller inddrages slet ikke, konstaterede formanden i sin beretning.

C02-afgifter

Peter Cederfeld de Simonsen finder det afgørende, at det økonomiske tæppe ikke trækkes væk under landmændene, hvis den grønne omstilling skal lykkes.

- Vejen frem er ikke tårnhøje CO2-afgifter på dansk landbrug. Det fører kun til tab af arbejdspladser, tab af konkurrenceevne og tab af tillid og opbakning hos forbrugerne. Til gengæld kan vi komme langt, hvis samfundet over en bred kam udviser tillid til dansk landbrug og understøtter de tiltag, som er nødvendige for den grønne omstilling, sagde han.

I superligaen

I sin beretning fremhævede han i det hele taget den store innovationskraft i dansk landbrug. Samtidig pointerede selskabets formand, at det er erhvervets klare ønske, at regeringen vil præsentere en bred og langsigtet landbrugsaftale, så der kommer ro på fremtiden.

- Det er vores ønske, at der præsenteres en aftale, som bringer dansk landbrug endnu videre i den internationale superliga, og en aftale, som indtænker næste generation. De er både vores nye medarbejdere og vores kommende forbrugere.

Peter Cederfeld de Simonsen understregede samtidig vigtigheden af, at alle bidrager til at tale erhvervet op.

- Vi skal blive ved med at fortælle de positive historier, så stoltheden over dansk landbrug ikke bare fastholdes, men også vokser. Vi skal blive ved med at være innovative og skabende.

Store bedrifter tilsidesættes

På generalforsamlingen blev Peter Cederfeld de Simonsen genvalgt sammen med de øvrige bestyrelsesmedlemmer, der også var på valg.

Formanden meddelte imidlertid, at valget kun er for et år, og at han næste år trækker sig tilbage fra posten i Patriotisk Selskab, der har knap 1.200 medlemmer i hele landet – og et resultat på godt 1,6 millioner kroner.

Læs også