Toppen af norske avlsbesætninger

- Vi er én ud af kun fire svinebesætninger i Norge, der får lov at eksportere norsk landrace til hele verden, fortæller Eli og Ole Bjarne Gjerlaug-Enger.

Et nyt klokketår med kobbertag er netop sat op på en af de velholdt driftsbygninger tilhørende Eli og Ole Bjarne Gjerlaug-Enger syd for byen Hamar i det sydøstlige Norge. Fotos: Jørgen P. Jensen Den moderne svinegård har en SPF-besætning på 105 årssøer og 70 hektar ager samt 120 hektar skov. Der er to ansatte medhjælpere foruden Ole Bjarne Gjerlaug-Enger og hans far. Eli er – foruden at være gift med en landmand – også forsker på avlsorganisationen Norsvin med speciale i kødkvalitet samt klima og bæredygtighed i svineproduktionen. Al gylle pumpes direkte ud fra gyllebeholderen og gennem disse oprullelige slanger. - Vi har cirka 1.600 meter slange, fortæller Ole Bjarne Gjerlaug-Enger. En helt ny opvarmet vaskehal til transportvognene til smågrisene er netop blevet bygget. - Vi har investeret rigtig meget de seneste år – både i markmaskiner og i omlægningen til SPF, der kræver en høj standard i renholdelse, fortæller Ole Bjarne Gjerlaug-Enger.

Som på de fleste husdyrbrug i Norge rulles slanger direkte fra gyllebeholderen ud i marken, når der skal spredes gylle.

- Vi har 1,6 kilometer slange og kan sprede 2.000 m2 gylle på 12 timer på vores i alt 70 hektar. Det er både effektivt og klimavenligt, fortæller Ole Bjarne Gjerlaug-Enger.

- Vi bruger ikke gyllevogne. Det tager alt for lang tid. Vi pumper cirka 150 m2 gylle ud i timen. Nogle gårde har endda større kapacitet end os.

Vil du læse mere?

Køb abonnement her

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også