FirstFarms i Rumænien: - Vi vil gerne både eje og leje mere jord

Med en særdeles god investering i jord i Rumænien er strategien uændret at købe mere jord i de kommende år. - Men vi styrker vores samarbejde med de lokale, da vi også gerne vil forpagte mere jord, fortæller driftschefen.

Driftschef Florin Zanoaga har været på FirstFarms siden 2009 og viser her de danske landmænd rundt i maskinhallerne. - Det er blevet mere tørt de senere år, og derfor undgår vi dybdepløjning, men bruger helst harvning eller direkte såning, fortæller Florin Zanoaga under rundgangen i maskinområdet. De gamle haller fra kommunisttiden var beregnet til oplagring af statens kornreserver. Nu har FirstFarms ombygget dem til maskinopbevaring. De nuværende marker til FirstFarms. - Vi vil gerne købe mere jord af de lokale lodsejere, men også gerne leje, så vi kommer nær 50/50 mellem at eje og leje, fortæller Florin Zanoaga. Dyrkningsmæssigt bruger man så lidt jordbearbejdning som muligt.

- Lige nu ejer vi 4.000 hektar og forpagter cirka 1.000 hektar, fortæller driftschef Florin Zanoaga, da en gruppe danske landmænd besøger FirstFarms landbrug i det østlige Rumænien.

De seneste seks år er arealerne til FirstFarms rumænske farm øget med i gennemsnit 400 hektar årligt.

Rentabiliteten med jordkøbene varierer meget fra år til år.

De årlige høstudbytter svinger nemlig utrolig meget i takt med mængden af nedbør, der i et normal år ligger omkring 600 millimeter.

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også