Verdens største farme ligger lige syd for Riyadh

Kæmpefarme syd for hovedstaden har hidtil været den saudiske landbrugsstrategi. Men al foder skal bringes ind fra Argentina og Australien.

Nogle af verdens største - og mest moderne - farme med op mod 200.000 malkekøer, millioner af kyllinger eller grøntsager ligger samlet syd for Riyadh. Men al foder skal hentes fra Sydamerika eller Australien. For at understrege Den persiske Golf som knudepunkt for den globale fødevarehandel blev verdens største fødevaremesse Gulfood for få dage siden afviklet i Dubai, hvor 19 danske firmaer var med. Her ses Danmarks nye statskonsulent i Mellemøsten Esben Filt Jensen (i blå habit) foran én af de danske stande. Fotos: Jørgen P. Jensen Der falder under 100 millimeter regn om året, og vand skaffes primært ved afsaltet havvand eller i få områder med dybe brønde. Kun to procent af Saudi-Arabien er opdyrket. Effektivt Landbrugs udsendte har fulgt Danmarks statskonsulent Esben Filt Jensen (tv.) i nogle dage - her på besøg på Gulfood-messen hos Emiraternes største landbrugs- og fødevarevirksomhed Emirates National Food med danske Jeanette Kristensen som direktør (th.). Svinekød - også dansk - sælges skam i supermarkeder i Emiraterne - dog lukket af med en skydedør med kun adgang for Billedet er taget på én af de store farme i Emiraterne, som Effektivt Landbrug netop har besøgt - en kæmpe kyllingefarm.

Den saudiske kongefamilie, der består af mindst 7.000 prinser – alle efterkommere af den første konge Ibn Saud og hans mange koner, styrer enevældigt landet.

I 2015 fremlagde den nuværende kronprins Mohammed bin Salman hans Vision 2030 – en plan, der skal gøre Saudi-Arabien til ét af de 10 førende lande på en lang række områder – herunder fødevareområdet.

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også