Dansk andelsmodel stortrives i Sydamerika

Blandt de danske efterkommere i Argentina indtager deres andelsselskab en helt central rolle. Alt – fra lægehjælp til reservedele – købes her.

Stueetagen i Cata’s hovedafdeling er et supermarked – i stil med Brugsen herhjemme – hvor andelshaverne her får del i butikkens overskud. Direktør Nestor Migasso viser den frem sammen med sin afdelingsleder for korn- og planteprodukter.

I en ordentlig brugsforening i en dansk landsby kan man stadig købe næsten alt. Og resten kan fås på den lokale andelsfoderstof. For de danske landmænd, som for 100 år siden udvandrede til Argentina, var det derfor indlysende at starte deres bosætning med at etablere et fælles andelsselskab, som skulle varetage alle deres behov for indkøb og salg.I dag står disse andelsselskaber stærkere og mere centrale end nogensinde med en meget loyal opbakning og støtte fra områdets landbefolkning. Det fortæller direktøren for det største andelsselskab, Nestor Migasso, til Effektivt Landbrug. Han er daglig boss for andelsselskabet Cooperativa Agraria, der har hovedkontor i byen Tres Arroyos fem timers kørsel syd for Buenos Aires. Her i området er en stor del af landbefolkningen efterkommere efter danske og skandinaviske udvandrere.- Vores andelsselskab dækker stort set alle de behov, som især landbefolkningen her ude på den argentinske pampas har. Og vi er meget mere omfattende end jeres andelsselskaber i Danmark.

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også