Europas største mælkeproducent har hele sin produktion i Rusland

De seneste syv år har det tyske landbrug Ekosem-Agrar forøget sit antal af malkekøer i Rusland mere end seks gange til godt 87.000 dyr. Al produktion foregår nu på 35 landbrug i ni forskellige regioner i Rusland.

Provinshovedstaden Voronezh i det sydlige centrale Rusland er et vigtigt centrum for Ekosem-Agrar, der her har deres største og mest moderne landbrug, EkoNiva Agro.
Mælken forarbejdes til frisk mælk, kvark, surmælksprodukter, UHT-mælk, mælkepulver og smør i to af selskabets egne mejerier og sælges til detailhandelen eller i virksomhedens egne salgssteder.
Denne bedrift blev startet i 2006 og ligger i Masljanino-distriktet omkring 180 km fra byen Novosibirsk. På de cirka 102.200 hektar landbrugsjord dyrkes salgsafgrøder og grovfoder samt græsfrø.
Gården er et anerkendte avlscenter for Simmental, Holstein og Hereford kvæg. Bestanden omfatter 22.650 kvæg, herunder cirka 12.900 mælkekøer.
Kursk ligger tæt på grænsen til Ukraine og er hjemsted for en af Ekosem-Agrars første landbrug, der primært har specialiseret sig i frø, samt fremavl af korn og bælgplanter på et areal på knap 46.000 hektar.
Bygningsanlægget omfatter også en malkekvægstald med en nuværende bestand på cirka 2.200 kvæg, herunder 1.090 mælkekøer.
Kursk ligger tæt på grænsen til Ukraine og er hjemsted for en af Ekosem-Agrars første landbrug, der primært har specialiseret sig i frø, samt fremavl af korn og bælgplanter på et areal på knap 46.000 hektar.
Bygningsanlægget omfatter også en malkekvægstald med en nuværende bestand på cirka 2.200 kvæg, herunder 1.090 mælkekøer.
Dette landbrug producerer økologisk oksekød og forskellige økologiske salgsafgrøder på knap 6.000 hektar i overensstemmelse med både EU’s og Ruslands regler for økologisk landbrug. Produkterne sælges blandt andet til babymadsproducenten HIPP i Rusland. Tyumen ligger i det vestlige Sibirien og har været en del af Ekosem-Agrar-gruppen siden 2011. Med kun 8.700 hektar er gården den mindste i forhold til området. Udover dyrkning af korn og foderafgrøder består driften af cirka 3.700 kvæg, heraf omkring 1.930 malkekøer. Denne bedrift ligger i den nordlige del af Orenburg-provinsen tæt ved Uralbjergene på grænsen mellem Europa og Asien. Siden 2002 er der primært dyrket korn, solsikker og ærter.
Der er desuden arealer i de nærliggende republikker Bashkortostan og Tatarstan. I øjeblikket bygges der et nyt kostaldsanlæg til ekstra 2.800 mælkekøer med tilhørende faciliteter.
En nyligt overtaget bedrift i december 2017, der ligger i Ryazan øst for Moskva. Hovedfokus er mælkeproduktion og markbrug med korn, solsikker, raps og bælgplanter dyrket på omkring 93.000 hektar.
Mælkeproduktionen med i øjeblikket 7.660 malkekøer forventes at vokse yderligere i det indeværende år. Gården er en anerkendt avlsgård for Holstein Friesean.
Stefan Dürr (th) mødte for et par dage siden Effektivt Landbrugs udsendte Jørgen P. Jensen i Walldorf, Tyskland. Læs i næste uge interviewet med Stefan Dürr her i Global Farming.

I 1989 kommer den unge tyske landmand Stefan Dürr på et praktikophold på et dengang sovjetisk landbrug – i øvrigt som den første vesteuropæiske landbrugselev.

I dag – nøjagtigt 30 år senere – er Stefan Dürr Ruslands største mælkeproducent med 35 moderne stor-landbrug fordelt over ni regioner i både den europæiske og den asiatiske del af Rusland.

Og da Stefan Dürr stadig er tysker og

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også