Med Ole nordpå i Nicaragua

Ole Gregersen er agronom og fra Vendsyssel. Han er én af de danskere, der nu i en årrække har investeret og arbejdet i Mellemamerika. I denne uge var Effektivt Landbrug med han i bil op til et godt landbrugsområde i det nordlige Nicaragua.

Ole Gregersen er dansk agronom, men har arbejdet i Nicaragua i snart 10 år. I denne uge satte han en dag af til at køre rundt og vise Effektivt Landbrugs udsendte nogen af de bedste landbrugsområder i Nicaragua. Ole Gregersen indrømmer blankt, at han har tillagt sig lidt af den lokale kørselsstil. Men i forhold til de lokale er han meget rutineret med sine godt 30.000 km kørsel årligt rundt i landet. I disse dage er det midt i tørkeperioden i Nicaragua. – Men der er rigeligt med vand lige under overfladen, fortæller Ole Gregersen. Det er vulkanen i baggrunden, som har dannet marken i forgrunden. Ole Gregersen viser, hvor fint og støvet det øverlige jordlag er i denne og de fleste andre marker med vulkansk jordlag. Denne mark har en helt anderledes tekstur – knoldet, sort og ligner næsten sten. Det er en landhævnings-jord nær en sø. En harvning slår mange knolde i stykker og danner i stedet et pulverlag, der størkner til næsten cementagtig overflade ved kraftig regn. De lokale forsøger at smuldre den meget knoldede overflade på denne jord. Alligevel er jordtyperne frugtbare og undergrunden vandrig – godt hjulpet af det varme, fugtige klima. Tæt ved markerne viser vulkan-undergrunden tænder med boblende, kogende mudderhuller. Mange køer og heste er overladt til selv at finde noget spiseligt. Disse køer er bundet tæt sammen ved hovederne, så de må spise synkront – hvis de ellers kan finde noget. Madbananer er én af de hurtigvoksende afgrøder på de tørre marker i Nicaragua – her fra tidligere i denne uge. Bananplanten er en urt i stil med raps eller roer – ikke et træ. Småbønderne producerer oftest kun til eget forbrug. Men sælger måske kyllingekød på det lokale marked – som her på en søndag formiddag. Lønnen for en voksen og arbejdsom landarbejder ligger omkring 25 kroner - pr. dag. Det giver ikke plads til indkøb i familien af meget nyt udstyr. Høsten af sukkerrør er i gang i denne uge i Nicaragua. Alle marker høstes stort set med maskiner, og kun få marker brændes i dag af inden høsten, da afbrændingen generer befolkningen. Afbrændingen fjerne unødvendig bladmasse – og uønskede slanger.

Fuldt optrukne striber er kun vejledende.

Og man ulejliger sig heller ikke med at blinke, når man skal dreje – løfter højest armen, der alligevel ligger ud af bilvinduet i den kraftige varme.

Sådan og mere til er den berygtede trafik på de ellers virkelig gode veje i hele den vestlige del af det mellemamerikanske land, Nicaragua.

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også