bannerPos

Corona:: Spanske landmænd har måttet stoppe ugers traktor-demonstrationer

Vagn Fog-Petersen på sit landbrug i Sydspanien. Arkivfoto

AF: JØRGEN P. JENSEN

FAGJOURNALIST
17-03-2020 21:00
Liv i de spanske landsbyer og trafikken på motorvejene er stoppet brat. Der er blevet helt stille i Spanien. Kun traktorerne på markerne er uforstyrret i fuld gang med forårsarbejdet på de flotte vintersædsmarker.

Vagn Fog-Petersen og hans kone er ved at afbryde forårsophold på deres 200 hektar store planteavlslandbrug i det sydøstlige Spanien for at følge den danske regerings opfordring om at komme hjem nu.

- Vi er hernede for at sprøjte og give gødning til vores vintersæd. Men har siden i fredags prøvet at få flybilletter hjem til Jylland – og har fået plads på et fly på tirsdag (i går red.), fortæller Vagn Fog- Petersen i telefonen mandag eftermiddag.

- Vi bor 500 meter fra en motorvej, hvor der normalt er livligt med trafik. Nu er der ingen biler. Vi kan handle i supermarkeder og apoteker, men ellers er alle butikker, barer og resturanter lukkede.

Strejker stoppet af Corona

Umiddelbart har han ikke haft problem med at skaffe sprøjtemidler eller gødning på grund af Corona-restriktionerne.

- De spanske landmænd er i fuld gang med forårsarbejdet i marken. De seneste dage har her været 20-25 grader Celcius. Men så er det pludselig til to grader og nu sner det.

Restriktionerne har stoppet flere ugers strejke af utilfredse spanske landmænd, som dyrker olivenolie og har haft dårlig indtjening.

- Høsten af oliven var ringe sidste år efter tørken og prisen er i øjeblikket meget lav. De sidste to til tre uger har vrede landmænd lavet traktor-demonstrationer rundt omkring. Det er nu brat stoppet på grund af restriktionerne om ingen forsamlinger, fortæller Vagn Fog-Petersen.

Vildsvin og kaniner

Generelt står vinterafgrøderne godt i Spanien efter en regnfuld – men også meget kold – vinter.

- De fleste afgrøder bliver hernede sået i november til januar – også ærter. Kun majs og solsikker sås her i foråret. Der har stået store søer af vand på markerne, da jordlaget kun er cirka en halv meter tykt og med klippegrund derunder.

- Kaniner og vildsvin har vi efterhånden store problemer med. Vildsvinene må kun skydes i den korte jagtsæson og de ødelægger i stigende grad de syv til otte kilometer hegn, som vi har måttet sætte op for at holde kaninerne ude af vores marker. Nu kommer kaninerne ind og æder i stor stil af vintersæden.

- Så vi har måttet så meget triticale, for det kan kaninerne ikke lide at spise, slutter Vagn Fog-Petersen.

jpjensen@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 40 41 76 84

 

Mykotoksiner i ensilagen kan forårsage dødsfald

Konsulent fra analysefirmaet Alltech anbefaler analyse af græsensilagen for at undgår mykotoksiner i køernes foder.

Glæder sig over stærk dokumentation for potentialet i biogas

Formanden for Biogasbranchen hilser rapporter om potentialet for biogas i Danmark yderst velkomment.

Hveden er godt i gang

KWS og BASF har etableret en demonstrationsmark, hvor strategier for vækstregulering og svampesprøjtning vurderes på tværs af seks forskellige sorter.

Regnvåd februar sænker foderudbyttet

Grundet den store vandmængde i februar er der meget vinterhvede, der er ødelagt. Den kommende omsåning med vårbyg betyder større omkostninger og lavere foderudbytte.

De første køer kommer nu på græs

Selvom kalenderen først lige er rykket frem til april, er de første besætninger så småt ved at gøre klar til at lukke køerne på græs. Vinteren har været mild, hvilket mange stedet har givet et stort græslag. Udfordringen bliver nu at få græsset i bund, så snart markerne kan bære.

Fejlklassificering af vandløb er roden til meget ondt

I det følgende opridses roderiet, set fra læserbrevsskribentens side, omkring kriterierne for at klassificere et vandløb som »kunstigt« eller »stærkt modificeret«, hvilket er forudsætningen for en vedligeholdelse, der sikrer imod oversvømmelser.

Udtagningsmoms – vær opmærksom på nye regler

Hvis man opfører bygninger til brug i sin momspligtige virksomhed, kan man trække moms fra på opførelsesudgifterne. Hvis man senere bruger bygningen til andre formål – for eksempel momsfri udlejning – skal den fratrukne moms betales tilbage lidt efter lidt. Denne regel og flere andre indenfor den såkaldte udtagningsmoms ændres – og det er vigtigt at være opmærksom for ikke at ende med en stor momsregning.

Selen bør indgå i gødningsplanlægningen af græs

Sundheden i besætningen kan øges, og der kan spares på indkøbte mineraler, hvis græsset gødes optimalt med selen.

Tid til etablering af fodergræs

Såningen af vårsæd er så småt kommet i gang, og dermed er det også tid for etablering af nyt fodergræs. En yderst vigtig disciplin, da der er tale om etablering af en afgrøde, der skal høstes på i måske 3-5 år.

Eksportørers advokat: Det bliver dyrt for Fødevarestyrelsen

Intern email til eksportkontrol-dyrlægerne viser, hvor stort et problem, at Fødevarestyrelsen har, mener advokat for eksportørerne, Hans Sønderby.
Side 1 af 1812 (36228 artikler)Prev1234567181018111812Next