Mere halm ønskes!

Ved sidste licitationsrunde kom der ikke nok halm ind til fyringssæsonen 2018-2019. Det vil Karl Johan Thomasen, formand for Østlige Øers Halmleverandørforening, nu gøre noget ved.

Der manglede halm ved seneste licitation, 
der gælder kommende fyringssæson. Foto: Henrik Sieben

- Vi må konstatere, at der er flere halmvarmeværker, der ved sidste licitationsrunde ikke fik nok halm ind til fyringssæsonen 2018/2019. Derfor indbyder vi til et møde, så vi kan finde ud af, hvad der er årsagen, men også for at få en god snak om, hvad vi kan gøre for at sikre halm til værkerne, så forbrugerne ikke kommer til at sidde og fryse næste vinter.
Det er udmeldingen fra formanden for Østlige Øers Halmleverandørforening, Karl Johan Thomasen, der fortsætter: - Jeg kan ikke lade være med at spørge, hvad er årsagen til, at man ikke har fået halm nok ind? Er det fordi prisen gennem flere år har været for lav? Eller er det med baggrund i det våde efterår 2017 at ingen tør byde ind?
- Jeg både tænker og håber, at varmeværkerne er indstillet på at betale en bedre pris, end den vi har set de senere år, for at være sikre på, at få den halm de skal bruge, alternativt skal de se, om de kan fyre med flis - og det ser jeg som formand for halmleverandørerne naturligvis helst ikke sker.
Karl Johan Thomasen mener videre, at den nuværende licitationsmodel ikke har været et gode for alle halmleverandører: - Modellen har bevirket, at vi som leverandører har underbudt hinanden. Vi er derfor reelt selv skyld i, at vi ikke har fået nok for vores halm. Vi skal imidlertid videre, og jeg er sikker på, at halmen er til stede, hvis prisen er rigtig.

 

Er tiden kommet for ny prisaftale?

I den forbindelse stiller Karl Johan Thomasen spørgsmålet om tiden er kommet til en ny prisaftale.
- Måske skal vi se på tingene på en ny måde? Måske skal vi have en helt ny struktur for indkøb af halm, eksempelvis med lange faste kontrakter, men med indeks på halvdelen af leverancerne, og så halvdelen på licitation. Måske skal der også handles på tørstof, og maksimalt 14 procent vand, og med tillæg ned til ti procent, og så fradrag som vi kender det i dag.

 

Vi er klar til at mødes

- Med baggrund i dette indbyder vi i Østlige Øers Halmleverandørforening til et møde, hvor alle aktører på halmvarmeområdet er velkomne, lyder det afsluttende fra Karl Johan Thomasen.
Mødet finder sted tirsdag den 6. marts klokken 19.00 i VKST på Fulbyvej i Sorø.

Læs også