Forfangenhed er forårets hesteplage

Snart er det tid til at lukke hestene ud på græs, men i takt med at vejret bliver varmere, fordobles antallet af forfangne heste. Agrias hestedyrlæge, Jon Vedding, fortæller her, hvordan man kan forhindre det.

Antallet af heste, der rammes af forfangenhed, mere end fordobles i perioden fra maj til juli, hvilket netop er den periode, hvor mange heste lukkes ud på sommergræs. Foto: Agria

Forfangenhed er en smertefuld betændelsestilstand i hestens hove og en af de mest almindelige diagnoser hos danske heste. Antallet af skadesanmeldelser hos Agria Dyreforsikring viser, at antallet af heste, der rammes af forfangenhed, mere end fordobles i perioden fra maj til juli, hvilket netop er den periode, hvor mange heste lukkes ud på sommergræs.

- Ændringer i hestens foder kan medføre ændringer i tarmfloraen, hvilket er en af de hyppigst forekommende årsager til forfangenhed, oplyser Jon Vedding, hestedyrlæge hos Agria Dyreforsikring, i en pressemeddelelse.

- Derfor opstår forfangenhed ofte ved for hurtig overgang fra krybbefoder til græs eller ved forædning, for eksempel hvis hesten eller ponyen kommer til at spise store mængder kraftfoder eller sættes på fold og får spist alt for meget saftigt forårsgræs uden langsom tilvænning, forklarer Jon Vedding.

Han understreger dog, at det ofte er muligt for hesteejere at undgå, at hesten bliver forfangen ved at forberede den på græsningsperioden.

Væn hestemaven til græs

- Forholdene i foråret og sommermånederne er årsag til de fleste tilfælde af forfangenhed. Derfor er det en god idé gradvist at vænne hestemaven til det nye græs i løbet af foråret og generelt lade foderskiftet ske over tid, siger Jon Vedding, der opfordrer til, at hesten gradvist vænnes til at spise græs mindst to uger før, den slippes ud i det fri døgnet rundt.

Hestedyrlægen understreger desuden, at det er vigtigt at holde øje med overvægtige heste og med heste, der tidligere har været ramt af forfangenhed – det gælder, når de slippes ud på græsfolden i foråret, men også i løbet af sommeren, fordi risikoen for tilbagefald er stor.

- En hest, der har været ramt af forfangenhed, har større risiko for at blive ramt igen sammenlignet med en fuldkommen rask hest. Derfor er det vigtigt, at den får regelmæssig motion for ikke at blive overvægtig og for at holde blodcirkulationen i gang.

Jon Vedding forklarer, at en del heste, der har haft forfangenhed, ikke længere kan tåle at komme på græs, men mange kan sagtens græsse, hvis bare de vænnes gradvist til det.

Fakta om forfangenhed

 • Forfangenhed er en smertefuld betændelsestilstand i hestens hove, som oftest på forbenene.

 • Derfor vil den forfangne hest vil prøve at flytte sin kropsvægt bagud, stille sig med forhovene fremme foran sig og bagbenene ind under sig.

 • Hovene vil være meget varme, og man kan mærke en tydelig puls i blodkarrene på begge sider af koden.

 • Feber er også et tydeligt tegn på forfangenhed.

 • Et sygdomsforløb med forfangenhed kan variere meget, men hvis hesteejeren ikke reagerer på symptomerne med det samme, og hesten bliver behandlet i tide, kan betændelsen få hovens lameller til at løsne sig, så hovbenet synker ned i hovkapslen eller roterer.

Minimer risikoen for forfangenhed

 • Undgå bratte foderskift.

 • Pluk græs, og erstat gradvist mere og mere af grovfoderet over to uger.

 • Tilbyd hesten hø/wrap en time før, hesten lukkes ud, og sørg også for hø/wrap på marken.

 • Græs eventuelt hesten for hånd et stykke tid hver dag, inden den lukkes ud på græsfold.

 • Lad hesten vænne sig til forårsgræsset ved at lade den gå på græsfold i et begrænset antal timer om dagen, og øg derefter gradvist. Det gælder specielt, hvis græsset er groet hurtigt frem efter en varm periode.

 • Sørg for, at dens foder er i et aflukket rum om natten, så hesten ikke kan foræde sig, hvis den skulle bryde ud af boksen.

 • Giv hesten regelmæssig motion, og undgå overvægt.

Akut behandling og efterbehandling

 • Hvis du har mistanke om, at din hest lider af forfangenhed, skal du hurtigst muligt give den bokshvile i en boks med tørt og blødt underlag. Det bedste er en tyk madras af spåner, som er det underlag, der giver mest efter. Sørg også for at køle hestens ben og hove ned med koldt vand, for at mindske skader i hoven.

 • Giv ikke hesten kraftfoder af nogen art, kun hø, og det må rigtig gerne være sent høstet hø, der er rigt på fibre, men ikke indeholder så meget protein. Hvis du ikke har adgang til senthøstet hø, kan du strække høet ved at blande det med lidt halm.

 • Tilkald omgående dyrlægen, så hesten kan komme i behandling. Behandlingen består i at finde og fjerne årsagen til sygdommen, mindske/forebygge skader på hoven og lindre hestens smerter.

 • Det absolut vigtigste, for at hesten kan blive rask igen og undgå tilbagefald, er, at du følger dyrlægens og beslagsmedens anvisninger på efterbehandling og pleje af hesten. Du må forvente at en forfangen hests hove kræver ekstra meget opmærksomhed fra din beslagsmed.

Kilde: Agria Dyreforsikring

Læs også