Det er blevet tid til eftersyn af græsmarken

Ved forårseftersynet af græsmarken skal denne tjekkes for giftige planter. Påmindelsen er med i det seneste Velas FlexNyt.

Marken bør tjekkes grundigt for giftige planter, inden hestene lukkes på fold om foråret. Sådan lyder anbefalingen i nyhedsbrevet Velas FlexNyt, hvor der listes en række anbefalinger op fra Eric Clausen fra Seges Heste. Arkivfoto: Camilla Bønløkke

Inden hestene lukkes på fold, bør marken tjekkes grundigt for giftige planter og samtidig tjekke hegnets tilstand. Sådan lyder anbefalingen i nyhedsbrevet Velas FlexNyt, hvor der listes en række anbefalinger op, som Eric Clausen fra Seges Heste giver i forhold til græsmarken, der skal afgræsses af heste.

Var der giftige planter på folden sidste år, så opfordres der til, at man starter med at tjekke disse lokaliteter på marken. Flere giftige planter er meget hurtige i vækst om foråret og samtidig mest giftige på dette tidspunkt, det gælder for eksempel for natskygge. Samtidig kan de giftige planter være svære at identificere i det tidlige forår, inden de er gået i blomst. En god flora er et rigtig godt hjælpemiddel til denne inspektion.

Brandbægerne er stadigt et problem mange steder. Ved mistanke om giftige planter på folden er det vigtigt at sørge for, at dyrene ikke kan komme til planten eller bedre helt fjerne de mistænkelige planter. Der mindes samtidig om, at mange af de planter, som er giftige for dyrene, også er giftige for mennesker. Man skal derfor sørge for at bære handsker og vaske hænderne grundigt bagefter.

Lugning er en mulighed

Manuel fjernelse af de giftige planter på små arealer er mange steder muligt, og kommer man over marken i tide, forlyder det, at det i reglen ikke er nogen uoverskuelig arbejdsbyrde.

Brandbæger på marken starter som oftest med ganske få brandbægere på arealet det første år. Fjernes disse målrettet inden frøsætning, kan problemet klares med en overkommelig lugeindsats, så snart brandbægerne kan identificeres. Undlades denne tidlige indsats, vil problemet imidlertid hurtigt accelerere, og marken bliver massivt invaderet med brandbæger i løbet af få år.

Flere muligheder med sprøjtning

Selvom det er bedst at fjerne de giftige planter så tidligt som muligt, når disse er på rosetstadiet, er planterne meget lettere at finde, når de første blomster bliver synlige.

Hvis man efterfølgende går folden igennem en gang om ugen de næste to måneder, vil det kun tage kort tid at fjerne eventuelt nye planter, som har blomstret siden sidst, eller som blev overset ved sidste lugning.

Det påpeges endvidere, at man skal sørge for, at de bortlugede planter ikke er tilgængelige for dyrene. For eksempel ved at brænde dem eller få dem bort med renovationen.

Hvor sprøjtning er muligt, vil der ofte være flere muligheder for valg af sprøjtemiddel. Hvis valget falder på den løsning, anbefales det, at man rådfører sig med en fagmand.

Læs også