Undgå at hestemaven går i tomgang

Ny slow feeder foderautomat sørger for, at hesten er beskæftiget og mavesyren i balance.

Tiden i boksen kan godt blive lang. Det kan føre til, at hesten tilegner sig unoder, såsom vævning eller krybbebidning. Har hesten ikke adgang til strøfoder, kan tiden i boksen også medføre maveproblemer. Spytproduktionen standser, når der ikke tygges. Og spytproduktionen er vigtig for neutraliseringen af mavesyre hos heste.

Hesteejer Sanne Ree og OK Plast i Horsens har sammen udviklet en foderautomat, der effektivt forlænger hestens tyggetid til gavn for mavens syrebalance. Derudover modvirker automaten kedsomhed og stress, og kan dermed være med til at forhindre udviklingen af for eksempel vævning.

Hesten skal selv aktivere automat

Det smarte ved automaten er ifølge producenten, at hesten selv skal aktivere den for at få en lille portion strukturfoder. Den drejer simpelthen automaten med mulen, hvilket sender en lille portion foder ned i krybben. Hesten er således både beskæftiget samtidig med, at den tygger.

- Ren win-win, lyder det.

Skal æde kontinuerligt

- Efter en tarmoperation var det endnu mere vigtigt, at min hest åd langsomt, fortæller Sanne Ree. 

- Men det er jo vigtigt for alle heste at æde kontinuerlig for at sætte spytproduktionen op og mindske risikoen for mavesår.

Slow-feeder hestefoderautomat består af en automat og en krybbe. Automaten påfyldes via et hul på forsiden, medens foderet uddoseres via et mindre hul på siden af automaten. Krybben er aflang for at mindske spild. For den rette funktion af automaten anvendes et snittet strukturrigt tilskudsfoder. Automaten har et rumindhold på 16 liter svarende til op til 3 kg strukturfoder.

Slow-feeder automaten præsenteres på Hest & Rytter, som afholdes fra 10.-13. marts 2022 i Herning Messecenter.

 

Læs også