Hold øje med føllet

Islandske føl fødes som regel sunde og raske, men der er desværre også tilfælde, hvor de har medfødte lidelser eller får skader inden for det første leveår. Agria Dyreforsikring sætter fokus på de mest almindelige sygdomme.

Der fødes omkring 1.800 (2021) islandske føl i Danmark hvert år, og de fleste er heldigvis sunde og raske. Der er dog også føl, der har lidelser eller får skader i de første år. Agria Dyreforsikring sætter i en meddelelse fokus på de lidelser, som ejere af den islandske hest hyppigst kan støde på.

Udover de tre mest almindelige sygdomme, som er kolik, traumatiske skader og bukkehov, så kan føllet også få problemer med benstillingen. Ifølge Agria Dyreforsikring, er det derimod ikke almindeligt for racen, at føllene rammes af følsepsis, også kaldet følsyge og Rhodococcus equi-infektion.

- Det absolut vigtigste, når man får et føl, er at sørge for, at føllet får den nødvendige råmælk i løbet af de første 24 timer. Uden råmælken har føllet ingen beskyttelse mod infektioner, siger Jon Vedding Nielsen, hestedyrlæge hos Agria Dyreforsikring.

Tjek boks og staldgang

Dyrlægen påpeger endvidere, at mange traumatiske skader kan undgås, hvis man sikrer føllets nærmiljø, så det er gearet til den nye beboer. Både stalden, boksen og folden bør ses efter.

- Føl og ungheste er nysgerrige på deres omgivelser, men har endnu ikke lært, hvad der er farligt. Man kan minimere traumatiske skader ved at sørge for, at der er strøm på hegnet, at det er uden skader, og at det er lavt nok til at holde de små inde. Et trådhegn uden strøm er næsten farligere end at gå løs rundt. Brug gerne hoppens sædvanlige fold, hvor hoppe og føl kommer ud alene, så hoppen kan afskærme føllet fra hegnet i starten. Føl skal på et eller andet tidspunkt have stød for at respektere hegnet, men det er bedst, at det sker, når den er lidt ældre og bedre kan styre responset.

Jon Vedding Nielsen opfordrer også til, at boksen og stalden tjekkes og er fri for steder, hvor føllet kan sidde fast med de små hove for eksempel i spande, huller i træværket eller låger. Ligeledes er det vigtigt at fjerne ting fra staldgangen, som kan skabe farlige situationer såsom greb, kost, trillebør med mere, samt sørge for, at staldgangen er tør, så føllet ikke glider, når det skal ud og ind fra folden.

Kolik

Føllets mekonium (den første gødning) vil typisk komme inden for de første otte timer efter fødslen. Årsagen til kolik hos føl er oftest, at føllet ikke kan presse mekoniumen ud af endetarmen, der så sidder som en prop, som forårsager forstoppelse, hvilket er smertefuldt for føllet.

Typiske symptomer på kolik er: Uro, at føllet rejser og lægger sig om på ryggen, pisken med halen, at føllet ikke er kommet af med mekonium og ruller sig.

Observerer du nogle af disse symptomer, eller har du mistanke om manglende gødning fra føllet, så skal dyrlægen kontaktes, lyder anbefalingen fra Agria Dyreforsikring.

Traumatiske skader

Traumatiske skader forekommer ofte på folden. Derfor er det vigtigt at undersøge føllet dagligt. Men det er ikke nok med et hurtigt blik på føllet, man skal mærke føllet efter og sørge for, at det ikke har mindre sår eller andre skader, der gemmer sig i pelsen.

Små sår skal primært vaskes rene med vand eller saltopløsning, men er såret tæt på et led, er der behov for, at det skal syes, eller kræver det anden større behandling, så er det vigtigt at kontakte en dyrlæge. Stiksår i led eller større sår kræver altid hurtig behandling af en dyrlæge.

Tænk også på, at der skal være mulighed for at søge ly for insekterne på folden. Hvis insekterne irriterer flokken, så de hele tiden er i bevægelse, kan det hurtigt blive mere bevægelse, end føllet kan klare. I de meget varme dage er det ligeledes vigtigt, at de nyfødte føl kan få skygge. Føl regulerer ikke deres legemstemperatur lige så godt som ældre heste. Er det rigtig varmt, kan det være en fordel at have hoppe og føl inde om dagen og ude om natten.

Bukkehov

Agria Dyreforsikring sætter også fokus på føllets vækst og udviklingen af bukkehov.

Bukkehov kan udvikle sig hurtigt, og det sker især, hvis føllet vokser meget på kort tid og senerne simpelthen bliver for korte i forhold til knoglerne, så føllet til sidst står oppe på tåspidserne – det såkaldte ballerinasyndrom. Bukkehov er mest almindeligt på føl, der er 2-6 måneder gamle.

Bukkehov ses både på et enkelt eller begge forben. Typisk er føllene født med normal benstilling og tåakse.

Symptomer på bukkehov er: Abnormt slid på tåen, hoven bliver mere stejl og et føl der ofte kun går på tåspidsen.

Observeres disse symptomer, er det vigtigt at tilkalde dyrlægen hurtigt og give føllet boksro. Mange tror fejlagtigt, at føllet skal motioneres, men dette vil kun forværre tilstanden, lyder det fra Agria.

Læs også