Gode råd til varieret træning

Som rytter ved du, at træning af din hest kræver omhu og planlægning. En ensformig træningsrutine kan føre til nedsat motivation og skader. Nøglen til en glad, motiveret og stærk hest ligger derimod i variation. Derfor får du her et par gode råd til, hvordan du kan fremme din hests sundhed, udvikling og præstation ved at variere træningen.

Foto: Henriette Lemvig

Nøglen til en glad og motiveret hest ligger i varieret træning. Sådan skriver Agria Dyreforsikring på deres hjemmesideog fremhæver, at forskellige discipliner styrker forskellige områder af hestens krop og giver variation i hestens hverdag, hvilket kan holde den motiveret og glad.

- Selvom din interesse primært ligger i en bestemt disciplin, så er det vigtigt, at hestens træningsprogram bliver varieret. Intensiteten af træningen skal også gerne variere, så du ikke har højintensitetstræning for mange dage efter hinanden. Restitution er enormt vigtigt for at minimere træningsskader, lyder det.

Forskellige underlag giver stærke heste

Mange ryttere rider oftest deres heste på banen, og det giver også de bedste betingelser for den daglige træning. Det er dog også rigtig godt for din hest, hvis den i løbet af ugen kommer ud at gå på andet end den plane, fjedrende bane. Skridt en tur på et hårdere underlag eller rid en tur i skoven, hvor underlaget på stierne i højere grad varierer. Det styrker din hests sener, led og gør den stærk i kroppen.

Skræddersyet træning til netop din hest

Ikke to heste er ens, og alle heste har deres styrker og svagheder. Det er vigtigt, du kender din hest og planlægger ugens program efter dens behov. Samtidig skal du også altid tage højde for hestens alder og træningsniveau. En ung hest skal, ifølge forsikringsselskabet, have færre arbejdsdage, da den både skal kunne følge med i krop og sind. Ligeledes kan den ældre hest have behov for mere restitution mellem træningspassene.

- Kig, mærk og reagér på din hests tegn, lyder anbefalingen.

Pas på med for mange repetitioner

Selvom det kan være fristende at repetere den samme øvelse igen og igen, indtil den sidder i skabet, så kan det virke modsat hensigten. Hesten kan tabe motivationen og koncentrationen, hvis den hele tiden skal lave det, den synes er svært, og samtidig kan det øge risikoen for træningsskader, da musklerne skal udføre det samme.

- Prøv et par gange, tag en pause, lav noget andet I er gode til og vend så tilbage til den nye svære øvelse.

Nogle gange skal man bare have det sjovt

Når du varierer træningen, skal du også tænke på din hests mentale trivsel. Giv din hest tid til at slappe af og nyde en rolig dag, hvor fokus er på hygge og gode oplevelser.

Læs også