høst-tour

Vi skriver om høsten
- HVER DAG!

Forventer al korn høstklart til weekenden

På Knuthenborg Gods er der foreløbigt kun høstet 75 hektar hundegræsfrø. - Jeg forventer helt klart, at vi er i fuld gang med kornhøsten fra på fredag, siger godschef Evald Jensen.

Der er ikke blevet høstet på Lolland-Falster de seneste dage.

- Egentlig har vi ikke fået meget nedbør, men byger har holdt mejetærskerne hjemme, fortæller Evald Jensen, chef på Knuthenborg Gods på det nordlige Lolland.

- Og normalt er Lolland altid varmere, tidligere og med mindre regn – men mere blæsende – end resten af landet.

Han forventer derfor, at der kommer rigtig meget gang i høsten af både vinterhvede og andre afgrøder i den forestående weekend med den nuværende vejrudsigt.

- Vi får stort set alle vores kornafgrøder høstklare på samme tid.

Hundegræs

Foreløbigt er der på Knuthenborg høstet 75 hektar hundegræsfrø med tilfredsstillende resultat.

- Vi ligger med et indekstal på 110 i udbytte af hundegræs, og det er godt, rent frø, fortæller Evald Jensen, mens vi står ved en stor bunke hundegræsfrø, der ligger i maskinhusets ene side.

I den anden side holder godsets to John Deere-mejetærskere med hver et 35 fods-skærebord med mulighed for pickup til græsfrøet.

- Vi har haft en hel del græsfrø de seneste år – strandsvingel, rødsvingel og rajgræs. Og nu i år udelukkende hundegræs. Både frøgræs og spinat er helt klart afgrøder, vi vil fastholde i vores sædskifte fremover sammen med de 300 hektar sukkerroer, som vi nu har tegnet en tre-årig kontrakt på, fortæller Evald Jensen, som klart ser sukkerroers dækningsbidrag som bedre og mere stabilt end dækningsbidraget i vinterraps.

- Desuden har vi havre til fremavl i år, fortæller han på vej ud til godsets vårbyg.

Ekstremt vækstår

- Der går nok kun en uges tid, inden denne KWS Irina vårbyg er klar til høst, vurderer Evald Jensen stående midt i vårbygmarken.

Han ser vækståret som værende meget udfordrende ikke mindst for vårsæden.

- Jeg har aldrig oplevet noget lignende. Efter en utrolig våd vinter slog vejret om i et ekstremt tørt forår. Og det giver stenhård skorpe her på den kraftige lollandske jord. Det gjorde det umuligt at lave et ordentligt såbed i foråret.

Men vårbyggen har rettet sig, og står nu kraftig med gode aks og ligner et pænt middeludbytte.

jpjensen@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 40 41 76 84

 

Læs mere om Høst-Tour

»Bondemanden han har altid travlt på sin bondegård«, lyder børnesangen. Og det har landmanden da også - især under høsten. Bliv klar til høst med Effektivt Landbrugs årlige Høst-Tour, hvor vi sætter fokus på vigtige udviklinger og nyheder, du ikke må gå glip af.

Læs mere her

Læs også