bannerPos

Vårsæden hiver gennemsnittet op

I alt fire John Deere-mejetærskere klarer de cirka 3.200 hektar høst hos JSJ Agro. Fotos: Christian Carus

AF: CHRISTIAN CARUS

FAGJOURNALIST
18-08-2020 14:48
Mens vinterraps- og byg har fået tæsk af regn og vind i efteråret, hiver vårsæden høsten hos JSJ Agro ved Aabybro op på - og måske lidt over - middel.

- Vi er cirka en uge foran i forhold til normalt, og det har bare kørt derudaf. Der har ikke været omkostninger til tørreri og vi har fået 10 procent mere ud af vores maskiner på grund af vejret, fortæller Jens Jungersen, medejer af JSJ Agro ved Aabybro nordvest for Aalborg, mens hans John Deere S 790i kværner sig igennem de 1,8 kilometer lange stræk på bygmarken.

For Jens Jungersen er høsten et af de få tidspunkter på året, hvor han sætter sig bag rattet i en af bedriftens mange grønne maskiner.

- Som et af J’erne i JSJ Agro går meget af min tid i administrationen, men jeg er altid i marken, når vi høster. Det giver en god føling med tingene, og jeg får set, hvor vi har eventuelle huller i marken, hvor vi skal have drænet og meget andet. Og jeg nyder at komme herud. Ikke mindst i en sæson som den her, hvor høstvejret ikke har kunnet være bedre.

Mens det er gået lettere end normalt med at få høsten i hus, vurderer Jens Jungersen, at udbyttet samlet set bliver lidt over middel.

- Vores raps og vinterbyg har fået mange tæsk i efteråret, hvor det regnede helt væk på de lave arealer. Rapsen har været helt nede mellem to og fire ton pr. hektar alt efter, hvor vandskadet arealet har været. Men med gode vårafgrøder, tror jeg, vi lander over en gennemsnitshøst, siger mejetærskerpiloten, der er godt tilfreds med slagets gang på bygmarken mandag.

- Det her er en af de dårligere marker, så et udbytte på syv tons pr. hektar, er vi godt tilfredse med, konstaterer Jens Jungersen, der i alt har fire mejetærskere i sving på de cirka 3.000 hektar, der skal høstes i år.

I skrivene stund mangler der omkring 800 hektar.

- Med seks høstdage mere, tror jeg, vi er igennem. Men det vil ikke gøre noget med en lille pause i høstvejret, for vi har 400 hektar med hestebønner og vinterraps, som slet ikke er modne endnu, siger Jens Jungersen.

Både høje og lave rekorder

Mens mejetærkeren viser en lufttemperatur omkring de 30 grader, forsøger driftleder Christian Sommerlund at holde det kølige overblik hjemme på kontoret på Birkelse Hovedgaard, hvor JSJ Agro holder til.

Når han gør regnestykket mellem gårdens mange forskellige afgrøder, kommer han til nogenlunde samme konklusion, som Jens Jungersen.

- Vi har raps, som kun har givet halvdelen af normalt udbytte, og rajgræs, der har performet 500 kg for lidt, men så har vi også vårsæd, som har gjort det fremragende og generelt ligger 10 procent over normalen. For eksempel har vi høstet en mark på 55 hektar med vårbyg, der gav over 9 tons pr. hektar. Det har jeg aldrig oplevet før, hverken her eller på Sjælland, hvor jeg tidligere har arbejdet. Hveden vi var ude i her den anden dag overraskede også positivt, og vi var flere gange ud for at tjekke vægten for at tjekke om den godt nok havde givet 9,5 ton pr. hektar. Det havde vi ikke regnet med, fortæller driftslederen.

- Derfor vil jeg tro, at det bliver en gennemsnitlig høst, selvom vi endnu ikke kender kvaliteten af vores grynhavre og brødrug.

Trænger til vand

I forhold til etablering af efterafgrøder føler Christian Sommerlund, at man er nogenlunde med.

- Vi har sået omkring halvdelen af vores efterafgrøder i afgrøderne – primært i vinterhveden – så vi har været lidt på forkant. Men det har også været nødvendigt, for vi har ikke haft de pauser, der normalt kommer i høsttiden, med finregn, hvor vi har kunne så efterafgrøder. Nu har alt kørt på høsten, så jeg har stort set været den eneste ledige til at så en smule efterafgrøder, siger driftslederen, der blandt andet derfor godt kunne bruge en regnsvejrsdag inden længe.

- Der er meget tørt rund omkring. Det har vi også set på den vinterraps, vi har etableret efter frøgræsset og ikke mindst på kartoflerne, som står helt stille lige for tiden. Vi er heldige med, at der er faldet en del dug, mens vi også jævnligt har havgus, der driver ind over, så alt ikke tørrer helt ud, konstaterer han.

christian@landbrugnord.dk
telefon +45 61 20 96 68

Her stoppede vi

JSJ Agro, Aabybro

Markplan:

880 hektar hvede

325 hektar havre til gryn

200 hektar rug til brød

150 hektar vinterraps

560 hektar vårrbyg til fremavl

55 vårraps

400 hektar vårbyg

170 hektar hestebønner

210 hektar frø

170 hektar hestebønner

450 hektar kartofler

140 hektar juletræer

150 hektar brak

- Vi har stadig 18 procent vand i hveden enkelte steder

Hveden er stadig umoden i enkelte pletter rundt i marken, men ellers er høsten godt i hus hos Torben Kuhr nær Gjern i det midtjyske. Han vurderer, at udbytterne er tilfredsstillende, men ikke over middel.

Hvedeudbytte på godt ti tons i det midtjyske

På Gesinggaard nær Herskind vest for Aarhus regner de med, at høsten er i hus fredag aften og efterafgrøderne sået i løbet af weekenden. - Vi er godt med, lyder det med tilfredshed fra landmand Steen Nørgård, der midt i tilfredsheden gerne slår et slag for, at reglerne om slåning af brak ændres.

Dobbelt så meget nedbør i Midt- og Vestjylland som på Vestsjælland i vækstsæsonen

Store regionale forskelle på vejret i vækstsæsonen vil præge årets høstudbytter, vurderer Danish Agro på baggrund af data fra over 1.000 vejrstationer. De midtjyske landmænds marker har haft lavest temperatur og færrest solskinstimer.

Et par høstdage endnu og så til såning af raps og efterafgrøder

Alfred Nielsen, Annebjerggaard, overvejer den rette etableringsmetode til efterafgrøderne.

Tilfredshed selvom rapsudbytter er omkring middel

Høsttid er festtid - også hos Emmelev A/S på Nordfyn, der hver aften under høst er vært med en grillpølse og erfaringsudveksling med kolleger, når rapsen indleveres. Og der er tilfredshed at spore, selvom udbytterne kun er lige omkring middel.

Farven er skiftet fra gul til rød

Egentlig har det ikke så meget at betyde, om den hedder New Holland eller Case. Det primære i valget af anden mejetærsker har været at holde fast i den velkendte service, lyder det fra Poul Martin Mortensen og sønnen Palle Mortensen, der mistede deres mejetærsker til flammerne sidste lørdag.

Mejetærskeren udbrændte på få minutter

Der gik omkring et minut, fra Palle Mortensen opdagede, at der kom hvid røg op af den mejetærsker, hans far og søn sad i, til røgen havde udviklet sig til flammer. Heldigvis kom ingen noget til.

Perfekt høstvejr

Svend Hansen, der driver gården Egholm lidt syd for Ganløse på Sjælland, glæder sig over det gode høstvejr.

Fint resultat i vårbyggen

Stille dag i høst gav tilfredsstillende udbytte i vårbyg på JB1-jord nær Vejen i Sydjylland.

Tror på godt udbytte i øko-havre til gryn

Landmand Hans Dam, Maglehøjgård, høster tirsdag havre og hvede lidt syd for Kirke Hyllinge på Sjælland.

Fin høst indtil videre

På Egholm Slot er den første tredjedel af høsten kommet i hus og det ser ikke helt skidt ud, mener driftslederen.

Vårbyghøst i juli

På Østfyn blev høsten af vårbyg indledt i denne uge. Blandt andet på Langløkkegård i Kullerup.

Modent rajgræs gav travlhed

FK Agro på Fyn udnyttede det gode høstvejr fredag til at få høstet rajgræs. Nu skal det tørres.

Liniesort høstet for at undgå skulpeopspring

Der er en del tabte frø, der allerede er spiret, og da vandprocenten er fin, er det bare om at få rapshøsten i hus.

Høster vinterhvede med middeludbytte

I går eftermiddags i høj sol og 20 graders varme blev skærbordet sat i 95 hektar med Informer-vinterhvede på det allersydligste Langeland. - Vi plejer at være de første hernede, siger Pia Andersen, Højbjerggaard.

Jubilar høster raps

På sit fritidslandbrug har Torben Ipsen, der den 14. august kan fejre sit 50-års jubilæum hos Kverneland, raps på alle 10 hektar. Han indledte høsten i går eftermiddags.

- Nu er det med at tage rapsen

Ove Eriksen tør ikke at gætte på udbyttet i hans rapsmarker, hvoraf den ene sort blev høstet torsdag. Selvom vandprocenten ligger på 11, så er det med at få den i hus, da linjesorten Butterfly er meget spildsom efter modenhed.

Skårlægger for at kompensere for uens modning

Tornslev Landbrug skårlagde onsdag økologisk rug på en mark syd for Mørkøv på Sjælland.

Forventer al korn høstklart til weekenden

På Knuthenborg Gods er der foreløbigt kun høstet 75 hektar hundegræsfrø. - Jeg forventer helt klart, at vi er i fuld gang med kornhøsten fra på fredag, siger godschef Evald Jensen.

- Lad være med at stresse over, at naboen kører

Skal der nedvisnes eller ej? Årets høst har generelt budt på uensartet modning. Både fra mark til mark, men også på markniveau, hvor der har kunnet ses områder, der har været høstklare, og pletter hvor afgrøden stadig har stået helt grøn.

Prøver til i vinterhveden

På Storgården ved Ringsted vil man gerne snart have noget foderkorn i siloerne til den store svinebesætning. Kim Kiær sætter skærebordet på og tager et skår i vinterhveden.

Høster vårhvede på Vestsjælland

Tirsdag eftermiddag gik Aagaard gods i gang med at høste deres efterårssåede vårhvede. – Vi prioriterer at sikre faldtallet frem for vandprocenten, siger Gregers Hellemann.

Følg indvejet høstmængde over brovægten time for time

- Som noget nyt kan høstende landmænd hele dagen igennem følge indvejede høstmængder over grovvarens brovægt på deres mobiltelefon, fortæller Christian Hjerpsted, Danish Agro.

I et høstvakuum

Lige nu er vurderingen på Danish Agros afdeling i Dalmose på Vestsjælland, at man skal modtage middeludbytter af korn og raps. Det er stilhed før stormen, fortæller markedsdirektør Christian Hjerpsted mandag eftermiddag, hvor høsten ligger stille.

Resultat af forsøg med no-till skal nu vise sig i høsten på Nordlangeland

Ulrik Bremholm på Nordlangeland nåede at høste en god portion af sin vinterbyg, inden regnen satte ind. I år har han eksperimenteret med no-till på en femtedel af bedriften, så det er spændende at se, hvad udbyttemålerne viser.

Sidste læs afsted og så hjem at gøre klar til fredagshøst

Luegaard Maskinstation, der holder til i Græse ved Frederikssund i Nordsjælland, har torsdag middag høstet vinterbyg for en kunde.

God avl af vinterbyg i hus

Vestjyllands Andel melder om en overstået vinterbyghøst med et udbytte på omkring 10 procent over normalen. Jørgen Krøjgaard i Kollund høstede først på ugen 74 hkg pr. hektar i sine 35 hektar med sorten Valerie.

Rapshøsten i gang i det nordsjællandske

Onsdag høstede Jens Larsen raps på Lindebjerggård nær Skibby. Han tror på godt udbytte.

- To dage på skår er en god rajgræsstrategi for mig

Stor-økolog Klaus Aage Bengtson, Gandrup øst for Aalborg på den nordlige side af Limfjorden, har det pragtfuldt i disse dage. Udbyttet tegner godt i frøhøsten. Han er dog lidt bekymret for næste års udbytter ovenpå de nye gødningsstramninger, der træder i kraft pr. 1. august.

Vinterbyggen i hus ved Kolding

Hos Poul Christensen Maskinstation & Entreprenør kom den sidste af i alt 40 hektar vinterbyg i hus i onsdag, da der blev høstet i først Nr. Bjert ved Kolding og senere på dagen ved Troldkær nær Rødding

Uden hjælp fra bierne gik det aldrig

Dan Rasmussen, der driver Tangmosegaard nær Køge, er tirsdag eftermiddag ved at være færdig med at høste hvidkløver, der blev skårlagt onsdag og torsdag i sidste uge.

Conservation Agriculture hæver høstudbyttet på Sanderumgaard

På Sanderumgaard blev der tirsdag høstet strandsvingel og kartofler. Hør driftsleder Henrik Terp fortælle om forventningerne til dette års høst, hvordan kartoffelsalget generelt har drillet i år, og hvilken positiv indflydelse driftsformen Conservation Agriculture har på udbyttet.

Udbytte på otte ton i vinterbyg ved Østbirk

Vinterbyggen har rettet sig flot efter den våde vinter og et koldt forår, fortæller Torben Østergaard, Yding ved Østbirk, fra førerhuset i sin mejetærsker. Han forventer at høste sine 50 hektar med sorterne Neptun og Hejmdal færdig onsdag.

Fin kvalitet og pæne udbytter i korn

Indtil videre tror Hans Otto Ewers, Brdr. Ewers i Sønderborg, at 2020 høsten bliver rigtig god.

- Langt over middel for engrapgræs og ganske fornuftigt for rajgræs

Rundt omkring i landet gik høsten mandag først i gang om eftermiddagen på grund af den mængde vand, der var faldet i løbet af natten og morgenen for nogle landsdeles vedkommende. På Brd. Madsen og Søns første ud af to rajgræsmarker lovede det godt mandag.

- Det er meget pæn vinterbyg, der kommer ind

Både udbytte og kvalitet ligger fint for de hidtil høstede partier af vinterbyg, som er modtaget af Danish Agro. – Stakkene kan åbenbart lettere tærskes af kernerne i år, forlyder det.

Første høstdag på Brødreskærgaard

Kim Hansen høstede sin første vinterbyg fredag med et pænt middeludbytte. – Forsommertørken har betydet, at vi ikke når op på de 10 t/ha, som vi nogle år har, siger han fra mejetærskeren.

Årets højdepunkt -og det ser fornuftigt ud.

På Tolstrupgård startede høsten til Sankt Hans, og med både frøgræs og majs i sædskiftet er høstsæsonen spredt godt ud.

Frøgræshøsten udfordret af vejret

Regn har udfordret i engrapgræs, og blæst har kostet tab i rødsvingel

Tærsker rajgræs mellem bygerne

Landmand Anders Jensen, Tyvelsegaard ved Glumsø på Sjælland, er tirsdag eftermiddag i fuld gang med at tærske den skårlagte rajgræs, før den lovede regn.

Rødsvingelhøst på Lolland blev afbrudt af regn over middag

Søren Hellesøe er tilfreds med udbyttet af sin rødsvingel, men den tidlige sort har tilsyneladende en lav frøvægt i år.

Vurderer nyhøstet rajgræs til et middel udbytte

Selv om Steen Jessen tærsker sin opretstående og spildsomme rajgræs direkte, vurderer han den til at give et pænt middel udbytte. – Generelt ser alle afgrøder godt ud i øjeblikket, mener den sydfynske frøavler.

Så er kornhøsten i gang på Sydvestfyn

Som et af de første steder i Danmark tog Henrik Banke og hans far, Jørgen Banke, som tilsammen ejer Ebberup Maskinstation på Sydvestfyn, i dag hul på høst af deres vinterbyg.