høst-tour

Vi skriver om høsten
- HVER DAG!

Vårsæden hiver gennemsnittet op

Mens vinterraps- og byg har fået tæsk af regn og vind i efteråret, hiver vårsæden høsten hos JSJ Agro ved Aabybro op på - og måske lidt over - middel.

- Vi er cirka en uge foran i forhold til normalt, og det har bare kørt derudaf. Der har ikke været omkostninger til tørreri og vi har fået 10 procent mere ud af vores maskiner på grund af vejret, fortæller Jens Jungersen, medejer af JSJ Agro ved Aabybro nordvest for Aalborg, mens hans John Deere S 790i kværner sig igennem de 1,8 kilometer lange stræk på bygmarken.

For Jens Jungersen er høsten et af de få tidspunkter på året, hvor han sætter sig bag rattet i en af bedriftens mange grønne maskiner.

- Som et af J’erne i JSJ Agro går meget af min tid i administrationen, men jeg er altid i marken, når vi høster. Det giver en god føling med tingene, og jeg får set, hvor vi har eventuelle huller i marken, hvor vi skal have drænet og meget andet. Og jeg nyder at komme herud. Ikke mindst i en sæson som den her, hvor høstvejret ikke har kunnet være bedre.

Mens det er gået lettere end normalt med at få høsten i hus, vurderer Jens Jungersen, at udbyttet samlet set bliver lidt over middel.

- Vores raps og vinterbyg har fået mange tæsk i efteråret, hvor det regnede helt væk på de lave arealer. Rapsen har været helt nede mellem to og fire ton pr. hektar alt efter, hvor vandskadet arealet har været. Men med gode vårafgrøder, tror jeg, vi lander over en gennemsnitshøst, siger mejetærskerpiloten, der er godt tilfreds med slagets gang på bygmarken mandag.

- Det her er en af de dårligere marker, så et udbytte på syv tons pr. hektar, er vi godt tilfredse med, konstaterer Jens Jungersen, der i alt har fire mejetærskere i sving på de cirka 3.000 hektar, der skal høstes i år.

I skrivene stund mangler der omkring 800 hektar.

- Med seks høstdage mere, tror jeg, vi er igennem. Men det vil ikke gøre noget med en lille pause i høstvejret, for vi har 400 hektar med hestebønner og vinterraps, som slet ikke er modne endnu, siger Jens Jungersen.

Både høje og lave rekorder

Mens mejetærkeren viser en lufttemperatur omkring de 30 grader, forsøger driftleder Christian Sommerlund at holde det kølige overblik hjemme på kontoret på Birkelse Hovedgaard, hvor JSJ Agro holder til.

Når han gør regnestykket mellem gårdens mange forskellige afgrøder, kommer han til nogenlunde samme konklusion, som Jens Jungersen.

- Vi har raps, som kun har givet halvdelen af normalt udbytte, og rajgræs, der har performet 500 kg for lidt, men så har vi også vårsæd, som har gjort det fremragende og generelt ligger 10 procent over normalen. For eksempel har vi høstet en mark på 55 hektar med vårbyg, der gav over 9 tons pr. hektar. Det har jeg aldrig oplevet før, hverken her eller på Sjælland, hvor jeg tidligere har arbejdet. Hveden vi var ude i her den anden dag overraskede også positivt, og vi var flere gange ud for at tjekke vægten for at tjekke om den godt nok havde givet 9,5 ton pr. hektar. Det havde vi ikke regnet med, fortæller driftslederen.

- Derfor vil jeg tro, at det bliver en gennemsnitlig høst, selvom vi endnu ikke kender kvaliteten af vores grynhavre og brødrug.

Trænger til vand

I forhold til etablering af efterafgrøder føler Christian Sommerlund, at man er nogenlunde med.

- Vi har sået omkring halvdelen af vores efterafgrøder i afgrøderne – primært i vinterhveden – så vi har været lidt på forkant. Men det har også været nødvendigt, for vi har ikke haft de pauser, der normalt kommer i høsttiden, med finregn, hvor vi har kunne så efterafgrøder. Nu har alt kørt på høsten, så jeg har stort set været den eneste ledige til at så en smule efterafgrøder, siger driftslederen, der blandt andet derfor godt kunne bruge en regnsvejrsdag inden længe.

- Der er meget tørt rund omkring. Det har vi også set på den vinterraps, vi har etableret efter frøgræsset og ikke mindst på kartoflerne, som står helt stille lige for tiden. Vi er heldige med, at der er faldet en del dug, mens vi også jævnligt har havgus, der driver ind over, så alt ikke tørrer helt ud, konstaterer han.

christian@landbrugnord.dk
telefon +45 61 20 96 68

Her stoppede vi

JSJ Agro, Aabybro

Markplan:

880 hektar hvede

325 hektar havre til gryn

200 hektar rug til brød

150 hektar vinterraps

560 hektar vårrbyg til fremavl

55 vårraps

400 hektar vårbyg

170 hektar hestebønner

210 hektar frø

170 hektar hestebønner

450 hektar kartofler

140 hektar juletræer

150 hektar brak

Læs mere om Høst-Tour

»Bondemanden han har altid travlt på sin bondegård«, lyder børnesangen. Og det har landmanden da også - især under høsten. Bliv klar til høst med Effektivt Landbrugs årlige Høst-Tour, hvor vi sætter fokus på vigtige udviklinger og nyheder, du ikke må gå glip af.

Læs mere her

Læs også