bannerPos

Kvægkonsulent: - Regnvejret redder det økologiske tredje slæt

Den seneste tids regn har gavnet markerne og især de økologiske græsmarker, som med regnen får reddet tredje slæt, siger Steen Wessel, kvægbrugskonsulent i Velas’ økologiafdeling
07-07-2020 11:01

De seneste dages regn er faldet på et tørt sted for de økologiske græsproducenter.Første slæt, som blev høstet omkring den 18-20 maj, har høj fordøjelighed men kommer til kort på proteinindholdet, viser de første prøver. 

De økologiske mælkeproducenter kan glæde sig over den seneste uges regn, der, sammen med de moderate varmegrader, giver gode vækstbetingelser for græsmarkerne over hele landet. 

Sådan lyder meldingen fra Steen Wessel, kvægbrugskonsulent i Velas’ økologiafdeling. 

- Regnen betyder, at vi indtil videre er sikret en fin vækst i det økologiske græs. Vi har fået både vand og har temperaturer, som er rigtig gode til græs. Så lige nu er der god mulighed for at opnå en normal græshøst for resten af sæsonen. Havde vi ikke fået den regn nu, var der stor sandsynlighed for, at tredje slæt ville være tørret væk, og at græsmarkerne ville stresse efter vand. Så kunne vi nemt have tabt 1.000 foderenheder på hektar, siger Steen Wessel. 

God kvalitet og nogenlunde udbytter 

Et godt tredje slæt kommer i halen på de tilfredsstillende første og andet slæt, som begge har givet græs af en rigtig fin kvalitet, fortæller Steen Wessel, der har kigget på prøver af det høstede græs. 

- Rigtig mange økologer har været gode til at komme ud tidligt og tage første slæt tidligt i år med målet om en høj fordøjelighed. Vores prøver viser, at det er lykkes godt, og at fordøjeligheden er høj. Det kan vi kun være tilfredse med, for det bliver rigtig god ensilage, siger Steen Wessel, der dog også understreger, at det tørre vejr i maj har haft konsekvenser for græsindholdet. 

- På første slæt ser vi dog også, at der er et lidt højt sukkerindhold og et lavere proteinniveau end ønsket. Det er en konsekvens af året op mod slættidspunktet, hvor de kolde nætter og det tørre vejr om dagen har resulteret i mere sukker og mindre protein. 

Hvor græskvaliteten indtil videre lægger sig i den høje ende, er det mere gennemsnitligt, når man kigger på mængderne. Udbytterne er ikke fremragende men heller ikke dårlige. 

- Økologerne kan være nogenlunde tilfredse med udbytterne med tanke på det tidspunkt, de har kørt. Mange kørte som bekendt første slæt ganske tidligt, og så er det jo naturligt, at det går ud over udbyttemængderne, siger Steen Wessel.  

Sigt efter proteinet

Kvægbrugskonsulenten peger på, at øvelsen for resten af sæsonen bliver at få høstet et højere proteinindhold i græsset. Dog samtidig med, at fordøjeligheden ikke falder for meget. 

- En af de strategier, man kan gå efter, er at tredje slæt laver man til en lidt lavere kvalitet til kvierne. Derefter går man efter et fjerde slæt med høj fordøjelighed, som skal bruges til køerne til vinter sammen med første slæt. Det er for at opnå det højest mulige proteinniveau, hvilket er nødvendigt for økologerne lige nu, da priserne på protein er tårnhøje, siger Steen Wessel.  

Konceptet var det billigst mulige staldbyggeri

Svineproducent Johannes Kaasgaard byggede en billig slagtesvinestald med plads til cirka 7000 slagtesvin. Det har givet ham en mere robust bedrift, udtaler han til Seges Svineproduktion.

Spredt høst og gode udbytter

Vinterbyg af hybridsort gav udbytte på 10 tons og var høstet allerede i uge 29. Rapsen er ligeledes i hus og hveden påbegyndes denne uge. Den spredte høst giver mulighed for at så tidligt og af den vej opfylde dele af kravet til efterafgrøder.

DBC Invest overtager aktiemajoriteten i Grauballegaard Biogas

Vestjyllands Andel, Jysk Energi og Langfristet Erhvervsfinansiering, som tilsammen udgør Danish Bio Commodities og herunder DBC Invest, foretager nu den første investering i danske biogasanlæg. Samtidig arbejder DBC på flere investeringer, der ventes inden for nærmeste fremtid.

Afrikansk svinepest i besætning 40 kilometer fra Tyskland

To nye udbrud af afrikansk svinepest i tamsvinebesætninger er konstateret i den vestlige del af Polen, rapporterer Fødevarestyrelsen.

Tror på godt udbytte i øko-havre til gryn

Landmand Hans Dam, Maglehøjgård, høster tirsdag havre og hvede lidt syd for Kirke Hyllinge på Sjælland.

Hvedeprisen falder i Rusland

Der er nu sat et midlertidigt høstpres på hvedeprisen her i Europa. Grunden skal vi finde i Rusland, hvor eksportprisen i sidste uge begyndte at falde, efter tre ugers kontinuerlig stigning.
Side 1 af 1889 (37764 artikler)Prev1234567188718881889Next