Vildtforvalter ønsker flere droneførere i Danmark under høst

Vildtforvalter på Fyn har et ønske om, at man ligesom i Tyskland uddanner flere droneførere i Danmark, så man kan undgå, at rålam bliver fanget af høstmaskiner.

Op til 20.000 rålam bliver hvert år dræbt eller lemlæstet af landbrugsmaskiner under høst. Nu har vildtforvalter Ole Rasmussen fra Horne på Fyn taget ny teknologi i brug for at reducere antallet af disse markdrab, skriver Avisen Danmark.

Ved hjælp af en drone udstyret med termiske kameraer kan han lokalisere skjulte rålam og andre dyreunger fra luften, før slåmaskinerne når frem.

Rålam har en forsvarsstrategi, der gør dem særligt udsatte. Når de bliver født i slutningen af maj og en måneds tid frem, ligger de stille i højt græs for at undgå rovdyr. Desværre gør dette dem også sårbare over for landbrugsmaskiner.

Forurenet foder

- Ofte opdager landmanden slet ikke de dræbte dyr på marken, og presses de døde dyr ind i bigballer, kan det udvikle giftstoffer, så kvæg, der siden æder foderet, kan blive syge og dø. Det er især pølseforgiftning, der kan ramme kvæg og heste, som har ædt forurenet foder, forklarer vildtforvalteren til mediet.

Ole Rasmussen er uddannet dronefører i Tyskland, hvor man har brugt teknologien i fem-seks år, og Ole Rasmussen ser gerne, at der uddannes flere droneførere i Danmark for at kunne dække flere græsarealer. En dronefører koster omkring 800 kr. plus moms i timen.

Læs også