Igennem mange år har landbrugets maskinverden været præget af direkte kontakt i åbningstiden og telefonopkald, når der har været brug for nye reservedele og tilbehør.

Nu er der imidlertid kommet en ny spiller på markedet ved navn Maykers, som vil ændre en smule på den konventionelle måde at gøre tingene på.

Sådan lyder erfaringen fra en begejstret maskinforretning samt en deltidslandmand på Sjælland, som nu har fundet hinanden trods en køreafstand mellem dem på cirka 300 kilometer.

Større handelsflade

Grønning Smede- og Maskinforretning nord for Skive er en af dem, der lige pludselig har fået adgang til et endnu større opland og en række nye kunder. Faktisk kunder i hele landet.

Det forklarer medejer Claus Marcussen en tidlig morgen, imens han er ved at gøre klar til endnu en forretningsdag, hvor det første punkt er at tage skilte og maskiner ud fra hallen, så alt fremstår fint, når dagens første kunder dukker op. Sådan som det altid har været.

Nu blæser det dog med nye vinde og gennem et lille halvt år har forretningen nu været en del af den nye online handelsplatformen Maykers, som af flere betegnes som en ny måde at gøre tingene på.

- Vi bruger Maykers til at prøve at skaffe kunder, vi normalt ikke har haft forbindelse til. Det er sådanset for at prøve at udvide vores horisont en lille smule. Vi havde hørt så meget om, hvordan net-salg bliver større og vildere, og inden for vores branche har det måske ikke været det helt store endnu, siger Claus Marcussen.

For maskinforretningen er åbningstiden den samme og der skal stadig gøres klar til de fysiske møder med kunderne. Her ses Claus Marcussen en tidlig morgen i gang med at gøre klar til en ny dag.

For maskinforretningen er åbningstiden den samme og der skal stadig gøres klar til de fysiske møder med kunderne. Her ses Claus Marcussen en tidlig morgen i gang med at gøre klar til en ny dag.

Nu det skal ske

Platformen Maykers er ved at etablere sig som en online markedsplads, hvor maskinforretninger og andre sælgere af landbrugsdele kan sælge udstyr, reservedele og merchandise til landmænd. Landmænd som nu ikke er afhængige af at ringe eller besøge butikkerne i åbningstiden.

- Indtil videre har vi kun haft positive oplevelser ud af det. Det er gået rigtig fornuftigt. Vi har fået en masse salg til nogle kunder, vi ikke har prøvet før. Vi har før prøvet et par hjemmesider selv, hvor det ikke er gået med succes. Jo, vi har haft lidt salg, men det var ikke ekspanderende eller noget. Så derfor er det nu det skal prøves, hvis vi skal nå at komme med på bølgen. Hvis det ikke kan lade sig gøre nu med Maykers, så kan det nok ikke lade sig gøre for sådan en forretning som os, siger Claus Marcussen.

Nemt at handle lokalt

Maykers er samtidig en onlinevirksomhed, der vægter lokale forretninger, så disse ikke bliver hægtet af i globaliseringens navn.

Og særligt det punkt har været vigtigt for deltidslandmand Kasper Hedegaard på 36 år, der for tre år siden overtog en landejendom i Ugerløse nær Holbæk.

Kasper Hedegaard fremhæver, at det med Maykers både er nemt at handle lokalt – da man kan tilføje sine favoritfirmaer, så deres udstyr altid vises først - og samtidig at få et overblik over, om hvor de forskellige reservedele vil kunne findes rundt om i landet.

- Jeg får mulighed for at vælge den partner, som jeg foretrækker, og det var faktisk en bekymring, jeg havde inden, fordi jeg troede, at konverteringen fra at skulle bruge en maskinforhandler direkte og over til at skifte til online ville være, at man fjerner de her lokale forretninger. Det ville jeg synes ville være en skam, fordi man skal støtte op om at have de her lokalmiljøer. Så stort plus til Maykers for at gøre det muligt at handle mere lokalt, siger Kasper Hedegaard.

For deltidslandmanden Kasper Hedegaard har Maykers åbnet for en ny mulighed for at finde de helt rigtige reservedele til sine traktorer.

For deltidslandmanden Kasper Hedegaard har Maykers åbnet for en ny mulighed for at finde de helt rigtige reservedele til sine traktorer.

Godt og gennemskueligt

Efter en række år i Storkøbenhavn var det på tide for Kasper Hedegaard at prøve at udleve landmandsdrømmen ved siden af sit job som IT-konsulent. I alt har han og familien 21 hektar med blandet, økologisk planteavl, og selvom Kasper Hedegaard oprindeligt kommer fra landet, så var det der med at blive landmand en helt ny verden, der skulle åbne sig.

Med den nye platform har det gjort transitionen noget nemmere for. 

- Jeg kan helt klart godt lide gennemsigtigheden i det. I at man kan se priserne, og at man stadig kan snakke. Der er stadig plads til forbedringer, men de er så meget bedre end alle andre på markedet, og det er det, jeg synes, der gør, at det er spændende at bruge dem. Jeg ser mig selv som en nyere generation af landmænd, og der er jo et generationsskifte i gang. Jeg har lige set den anden dag, at en tredjedel af alle landbrug skal skifte ejere inden 2030. Og der håber jeg på at kunne bidrage med nye friske øjne på, hvordan en forbruger eller ny landmand vil være i dag, siger Kasper Hedegaard.

Det perfekte match

Tingene gik heller ikke helt som planlagt til at begynde med. Familien blev således kastet ud i meget hurtigt at skulle så og forpagte jorden selv, da personen, der skulle have forpagtet jorden til en start, endte med at springe fra. Pludselig stod familien med akut at skulle anskaffe sig maskiner og mandskab, der ville kunne hyres til daglige opgaver.

Tingene endte med at løse sig, og i dag har Kasper Hedegaard eksempelvis fået et rigtig godt samarbejde med Grønning Smede- og Maskinforretning i Skive.

- Jeg havde aldrig hørt om firmaet inden Maykers. Men jeg fandt firmaet, og det har vist sig at være et meget pålideligt firma, hvor man får de dele, man bestiller uden for meget bøvl. Så dem foretrækker jeg faktisk at handle hos i dag, siger Kasper Hedegaard, der har tre ældre traktorer, som gør det de skal.

- Den ældste er en gammel grå Ferguson, og så har jeg en lidt nyere Ferguson, som dog stadig er en gammel. En 185'er. Og så har jeg en gammel slider, som jeg har fået fortalt, er en Fiat 8090, siger landmanden.

Grunden til at Kasper Hedegaard i dag handler mere med Grønning Smede- og Maskinforretning skyldes primært, at han har haft nogle uheldige episoder med manglende reservedele fra nogle forretninger på Sjælland, så han i stedet prøvede lykken vestpå. 

- Vi bruger Maykers til at prøve at prøve at skaffe kunder, vi normalt ikke har haft forbindelse til. Det er sådan set for at prøve at udvide vores horisont en lille smule, siger Claus Marcussen, medejer af Grønning Smede- og Maskinforretning.

- Vi bruger Maykers til at prøve at prøve at skaffe kunder, vi normalt ikke har haft forbindelse til. Det er sådan set for at prøve at udvide vores horisont en lille smule, siger Claus Marcussen, medejer af Grønning Smede- og Maskinforretning.

Vil gøre oplevelsen endnu bedre

Kasper Hedegaard har selv sørget for at give meget feedback til Maykers om, hvordan det er muligt at gøre tingene smartest, så man rent faktisk også appellerer til de landmænd, der er vant til at gøre tingene med at køre rundt til de forskellige maskinstationer.

- Jeg kan sidde og kigge på, hvilke forskellige muligheder der er, og jeg kan vælge ud fra, hvad der passer med de reservedelsnumre jeg har fra de manualer jeg skal have. Og hvis jeg har brug for hjælp, så kan jeg jo chatte direkte med dem, og jeg kan ringe til dem, der står alt den information, jeg har brug for derinde, og de kan svare på alle mulige tidspunkter af døgnet, dem jeg chatter med derinde, siger Kasper Hedegaard. Han synes samtidig, at det passer ham glimrende, at han selv kan råde mere over sin tid og ikke er afhængig af butikkernes åbningstider.

I Øjeblikket er Maykers i gang med at udvikle en funktion, der gør det muligt at søge på sit traktor-modelnummer eller andre typer af landbrugsmaskiner og få vist alle de forskellige reservedele, som findes til netop denne model.

Den nye version udrulles snarest muligt, lyder det i en meddelelse fra Maykers.

- Kasper Hedegaards traktorer er alle af den ældre slags. Men de gør, hvad de skal på hans 21 hektar.

- Kasper Hedegaards traktorer er alle af den ældre slags. Men de gør, hvad de skal på hans 21 hektar.