Pessimismen blev skrottet

Da corona-pandemien kom til Danmark for godt et år siden frygtede de det værste hos Vestsjællands Jernhandel. Pessimismen er dog for længst blevet skrottet på virksomheden nær Svebølle.

Der går ikke meget mere end et par dage, fra John Holm (til venstre) og Lars Madsen modtager skrot hos VSJ Nordic ved Svebølle, til tingene er behandlet. Foto: Henning K. Andersen

Der er travl aktivitet på Jorløsevej 33 syd for Svebølle, hvor VSJ Nordic holder til. Virksomheden var tidligere kendt som Vestsjællands Jernhandel, som John Holm og Lars Madsen har stået i spidsen for siden 2008 – på godt og ondt.

- Det har været nogle sjove år, hvor det både har været opadgående og nedadgående. Vi fik nogle »tæsk« den første tid. Vi startede nemlig op et halvt år inden finanskrisen, men det går godt nu, fortæller John Holm.

Med finanskrisen i baghovedet var det – ifølge makkeren Lars Madsen – ikke helt nemt at bevare optimismen, da corona-pandemien ramte Danmark i marts sidste år.

- Vi troede, da coronaen trådte ind, at det ville blive ligesom finanskrisen, så vi gik i samme mode, som dengang med finanskrisen. Det har dog bare vist sig, at skrotbranchen ikke har været så ramt af den. Der var lige i starten, hvor der var en nedgang, men mængderne har været de samme efterfølgende. Det er som om, at kunderne skulle have ryddet op, og landmændene skulle også have ryddet op, siger han.

Brug for skarpere profilering

Der er næsten ingen grænser for, hvilke skrotvarer man tager imod hos VSJ Nordic.

- Vi tager det hele, havde jeg nær sagt. Alt lige fra trillebører til store virksomheder, der skal rives ned. Det er alt lige fra jern til metal, plastik og vi behandler også træ og andre affaldsprodukter, siger John Holm.

Der er dog brug for en skarpere profilering og synliggørelse af, hvad virksomheden står for, og derfor hedder virksomheden fremadrettet VSJ Nordic.

- Før troede landmændene kun, at vi kunne hjæpe med at hente gammelt jern, skrot og metaller. Med tiden har vi dog vist, at vi også godt kan hjælpe med andre fraktioner; for eksempel hvis de har brandbart, der skal køres væk, hvis de har revet en lade ned, hvor der er er tag, der skal køres til affald. Det troede folk bare ikke, at vi kan hjælpe, fordi vi hed Vestsjællands Jernhandel. Men det er ved at gå op for folk, siger John Holm.

Der er otte ansatte hos VSJ Nordic, og som mængden af skrotvarer på pladsen i Jorløse antyder, er opgaverne af meget forskellig art. Det er en væsentlig del af virksomhedens serviceniveau at hjælpe på forskellig vis hos kunderne.

- Hvis man skal have taget en lade ned eller et hus, så stiller vi containere til rådighed til murbrokker, til beton, til jord osv. Det kan også være, at en landmand skal have fjernet noget træ eller noget i den stil. Så kan vi også køre det væk. Så vi kan hjælpe med alle former for fraktioner inden for affald. Det eneste, vi ikke tager, er konsumvarer, siger Lars Madsen.

Læs også