Bor du i Årets Landsby 2021

Der efterlyses nu kandidater til titlen som »Årets Landsby 2021«.

Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd, under prisuddelingen til »Årets Landsby« i 2018, hvor titlen gik til Fejø – en lille ø nord for Lolland. Foto: Inge Lynggaard Hansen

Landdistrikternes Fællesråd og Landsforeningen Landsbyerne i Danmark udvælger i samarbejde med Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit, igen i år årets landsby, og ansøgningsfristen for at komme i betragtning til prisen som »Årets Landsby 2021« er den 21. juni 2021 klokken 12.

I år hædrer Årets Landsby-prisen de lokalsamfund, som har formået at omsætte corona-krisen til positive muligheder for landsbyernes indbyggere i form af nye tiltag for levedygtighed og bæredygtighed.

Måske har landsbyen fastholdt eller tiltrukket nye beboere, udviklet nye erhverv eller servicetilbud eller skabt nye teknologiske eller bæredygtige udviklingsmuligheder.

Temaet er i år kort fortalt »Den Nytænkende Landsby«, og der vil blive lagt vægt på i hvilket omfang, landsbyen har formået at vende corona-krisen til nye levedygtige og bæredygtige udviklingsmuligheder med øje for fremtiden.

Vurdering af ansøgerne

For at komme i betragtning skal der være tale om en landsby med under 1.200 indbyggere, og følgende forhold vil blandt andet indgå i den samlede vurdering af ansøgerne:

• Aktiviteter med konkrete effekter i form af øget tilflytning, ny erhvervsudvikling eller nye fællesskabsformer.

• Originaliteten og pionérelementet i landsbyens initiativer og idéer, herunder muligheden for at applicere landsbyens initiativer i andre kontekster.

• Gruppen af landsbybeboere, der står bag ansøgningen.

• Ansøgningen må fylde maksimalt to sider og skal sendes til landsby@landdistrikterne.dk senest den 21. juni 2021 klokken 12.

Fakta om Årets Landsby

• Årets Landsby er en historisk pris, som blev oprettet i 1995 af Landsforeningen Landsbyerne i Danmark. I år uddeles den for 25. gang.

• Prisen uddeles af Landdistrikternes Fællesråd og Landsforeningen Landsbyerne i Danmark i samarbejde med Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit.

• Kriterierne for at ansøge er, at den indstillede landsby har under 1.200 indbyggere.

• Sidste års vinder var landsbyen Haastrup i Faaborg-Midtfyn Kommune på Fyn. Tidligere modtagere af Årets Landsby er: Vallekilde, Hvilsom, Skovlunde, Tise, Jordrup, Billum, Svindinge, Samsø, Bårse, Filskov, Klejtrup, Korinth, Ballum, Gjøl, Vejrup, Janderup, Horslunde, Bagenkop, Vrads, Vestervig, Trekroner, øen Fejø og Torup.

Læs også