Årets landsby er i Østjylland

Ved bedømmelseskomitéens besøg serverede Stjær Boldklub deres hofret: Boller i karry med mulighed for ekstra karrysovs. Nu kan landsbyen Stjær kalde sig Årets Landsby 2021. Foto: Jan Thøgersen

Landsbyen Stjær i Skanderborg Kommune er udpeget til Årets Landsby i den trationelle kåring, der foretages af Landdistrikternes Fællesråd, Landsforeningen Landsbyerne i Danmark i samarbejde med Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit.

Dommerkomiteen var imponeret over de tiltag, der var sat i gang i byen, blandt andet omkring bæredygtighed og grøn omstilling, siger formand Carsten Hansen, tidligere minister for landdistrikterne.

- Stjær har gjort et fremragende arbejde for at nå dertil, hvor de er i dag. De har startet med et svært udgangspunkt og har sidenhen formået at gennemføre nogle tiltag, som vi i dag får lov at hædre. Blandt andet deres grønne handleplaner kan tjene til inspiration for andre landsbyer, og det bedste ved tiltagene er, at de med lethed kan kopieres.

Derfor tildeler dommerkomitéen i år prisen som Årets Landsby 2021 til Stjær i Skanderborg Kommune, der med bysloganet ”Jyllands Hjerte” sætter en streg under, at hjertet sidder på det helt rette sted.

I år ledte dommerkomitéen efter Den nytænkende landsby, der kunne vise vejen for udvikling i landsbyer landet over.

I finalen var Stjær oppe mod Skovsgård i Jammerbugt Kommune og klyngesamarbejdet på halvøen Broagerland i Sønderborg Kommune, der undervejs imponerede dommerkomitéen med hver deres udviklingsproces i en tid, hvor coronakrisen risikerede at sætte en stopper for landsbyudviklingen.

Læs også