Vestjysk hjælp til vestsjællænder

Jørgen Kristiansen fra Vemmelev kunne for knap et år siden ikke løfte højre arm op over hovedet, men naturlige kosttilskud fra Sundhedsshoppen har hjulpet den vestsjællandske landmand.

For omkring et år siden havde Jørgen Kristiansen, landmand fra Vemmelev mellem Slagelse og Korsør, store problemer med sin højre skulder, og han kunne ikke løfte armen op over hovedet. Det var naturligvis en uholdbar situation for en aktiv landmand.

- Jeg havde fat i lægen to gange i januar, men han kunne ikke hjælpe mig. Han mente blot, at jeg skulle tage nogle smertestillende piller, men det er jeg nu ikke så meget for, påpeger den 66-årige vestsjællænder.

- Det var så slemt med højre arm, at jeg måtte lære at bruge venstre hånd. Det lykkedes mig også, men da jeg så begyndte at slå pæle i med venstre hånd, begyndte jeg at få ondt i lænden, og det går jo ikke.

Artikel i LandbrugØst

Jørgen Kristiansen valgte derfor at kontakte Kirsten Bak Hansen, indehaver af Sundhedsshoppen i Varde i Vestjylland.

Han har nemlig flere gange i LandbrugØst læst om andre landmænd, som er kommet af med ømme og slidte led gennem kosttilskudsprodukter fra Sundhedsshoppen. Og det har også hjulpet den vestsjællandske landmand, som i marts gik i gang med produkterne.

- I starten skulle jeg tage tre forskellige produkter, hvoraf én af dem er flydende vitaminer og mineraler, som vi meget bedre kan optage end tilskud i pilleform, forklarer Jørgen Kristiansen.

Til den dårlige skulder anbefalede Kirsten Bak Hansen, en særlig »menu« med to produkter.

- Dels et produkt, som er udtræk fra brun havtang (yumi) samt produktet pulz, der er udtræk og saft fra bark, hvor førstnævnte renser ud i affaldsstofferne og pulz går ind og optimerer kredsløbet og sikrer tilførsel af ilt og næringsstoffer, fortæller Kirsten Bak Hansen.

Allerede efter én måned mærkede Jørgen Kristiansen en forbedring, og han har det i dag godt. Han har fri bevægelighed i skulderen, der formentlig er ved at være lidt slidt efter mange år med fysisk arbejde.

Ammekøer på fødegården

Allerede som 17-årig begyndte Jørgen Kristiansen i 1972 at passe forældrenes gård, fordi hans far var syg, og i 1982 købte han fødegården, hvor han altid har haft ammekøer. I starten havde han 45 ammekøer, men han har nu sat antallet ned til 35 ammekøer, som han kan leve af.

- Om året bliver det til cirka 30 kalve, der bliver slagtet, når kvierne er maksimalt 16 måneder og tyrene lidt ældre, og vægten omkring de 300-350 kg. Da racen er simmental, kan tyrene tage cirka 1,200 kg. på i vægt om dagen, fortæller Jørgen Kristiansen, der hver dag smider 1000 kg. roer i roesnitteren

Han har endvidere 40 hektar jord, hvoraf han selv driver 18 hektar med foder til dyrene, og de resterende er henholdsvis eng, og 10 hektar er lejet ud til naboen, der dyrker grøntsager.

Næsten selvforsynende

Jørgen Kristiansen er næsten selvforsynende med foder til dyrene. Køerne får udelukkende frøgræs samt roer, mens kalvene får suppleret deres kost med cirka tre tons kraftfoder om året, selv om de faktisk hellere vil have roer.

- Jeg skal holde mig i form, da jeg har lovet min yngste søn, som gerne vil overtage gården, at jeg bliver ved med at drive den, til jeg er 80 år.

Jørgen Kristiansen

Udover ammekøer har Jørgen Kristiansen mange andre dyr – dels for at have en høj grad af selvforsyning, dels som hobby. Disse dyr tæller blandt andet én ko for at få mælk, som ikke er homogeniseret eller på anden vis forarbejdet, idet deres datter ikke kan tåle mælk fra karton.

- Så siden dengang, vores datter var lille, har vi altid haft en ko. Vi havde tidligere også tre grise, så vi kunne få en gris til eget forbrug om året, men efterhånden kostede det så meget at få dem slagtet, at det ikke kunne betale sig. Derfor slagtede vi den sidste gris i 2018.

Derudover tæller besætningen to heste, får og geder, ænder og høns, hvor de slagter 25 kyllinger om året til eget forbrug.

Aktiv fritid

Jørgen Kristiansen har seks børn sammen med sin kone, der er sygeplejerske, og han har endvidere to børn, som er i alderen 8 – 41 år. Udover at passe dyrene, er Jørgen Kristiansen også aktiv og spiller meget fodbold med sin 8-årige søn.

- Jeg skal holde mig i form, da jeg har lovet min yngste søn, som gerne vil overtage gården, at jeg bliver ved med at drive den, til jeg er 80 år, siger han med et smil.

- Derfor, tilføjer han, fortsætter jeg også med at spise kosttilskudsprodukterne fra Sundhedsshoppen, som er med til at forebygge og sikre mig et godt helbred.

Læs også