De små kom på bondegårdsbesøg i ferien
Amalie Staghøj fik hjælp til fodringen af grise, geder og høns på Hvidbjerggaard udenfor Herning af besøgende børn i efterårsferien.

Der var pænt med besøgende på Hvidbjergaard til fodringen af dyrene på gården. Her ses grisen Gustav mæske sig i græskar indenfor folden, mens de besøgende nærmer sig. Fotos: Henning K. Andersen
Hvis man har kørt mellem Herning og Ringkøbing de seneste uger, vil man måske have lagt mærke til et skilt med teksten »Pluk selv-græskar - Hvidbjerggaard«.
Det er et tilbud, som mange har taget til sig. Det kunne man blandt andet se, da Amalie Høgild Staghøj, der sammen med partneren Anders Høgild, bor på Hvidbjerggaard, havde åbnet op for besøg af børn i efterårsferien.
Her kunne børnene være med til at fodre dyrene på gården. Og modtagelsen var fin, lyder det fra Amalie Staghøj.
- Jeg synes, der er blevet taget rigtig godt imod det. Vi hører, at folk siger, at de skal huske at støtte op så vi også har lyst til at gentage det til næste år, siger hun til LandbrugNord.
Aktivitetsskabende
Formålet med at åbne dørene op for børn til hjælp med fodringen var klar, fortæller Amalie Staghøj. Det handler blandt andet om at skabe efterårsaktiviteter for de små. Men det er ikke den eneste årsag.
- Vi har åbnet en lade hernede, hvor man kan skære græskar, og man kan derudover give dyrene affaldet fra græskarene. Samtidig kan man lære sine børn det her med, at vi fodrer dyrene og behandler dem ordentligt, siger Amalie Høgild Staghøj og fortsætter:
- Godt nok er hønsene ikke begyndt at lægge æg endnu, men forhåbentlig bliver det sådan næste år, at man kan komme med til at samle æg ind. Så jeg synes, det er en god ferieaktivitet.
Andet år med arrangementer
Sidste år havde hun for første gang folk udefra på besøg på gården og den tilhørende gårdbutik. Dengang var det kun græskar-aktiviteten, der var åbnet op for. Men i år er det blevet anderledes.
- Vi har også solgt kartofler tidligere, men det er vi stoppet med, fordi det er omstændeligt. Der er for meget pakkeri, og dårlig ryg og så videre. Så nu er vi gået over til at dyrke græskar. Og i år har vi også fået majslabyrint, som vi heller ikke havde sidste år.
Masser af børn kom forbi for at hjælpe til med fodringen i den halve time, det stod på. Og der var gjort klar til at de kunne få gang i fodringen af grisene Gurli og Gustav samt gederne Gudrun og Snefnug. Skilte udenfor folden var en stor pædagogisk hjælp for at gøre børn og voksne klogere på nogle af de dyr, der hører til på den økologiske bedrift.
»Gustav er en minigris og født i 2020. Gustav er født her på gården, men blev desværre valgt fra af sin mor og søskende, da han var lillle, og fik derfor ingen mad. Derfor boede han inde i huset hos os og fik sutteflaske, ymer og havregryn. Da han blev større flyttede han tilbage i stalden. Han er tam og vil rigtig gerne nusses, så hvis man går ind til dem, skal man være opmærksom på, at han er meget nærgående og kontaktsøgende«, stod der således at læse om minigrisen Gustav.
- Vi har åbnet en lade hernede, hvor man kan skære græskar, og man kan derudover give dyrene affaldet fra græskarene. Samtidig kan man lære sine børn det her med, at vi fodrer dyrene og behandler dem ordentligt.
Amalie Høgild Staghøj, Hvidbjerggaard