Markbomber skal lyn-detoneres

Syd- og Sønderjyllands Politi har evakueret et større område udenfor Sønderborg, da to bomber fra 2. verdenskrig skal detoneres. Og der skal fart på.

Tirsdag aften var Syd- og Sønderjyllands Politi travlt optaget af at evakuere op mod 500 mennesker udenfor Sønderborg. 

Årsagen var, at undersøgelser har vist, at to bomber fra 2. verdenskrig, der blev fundet for tre uger siden på Kær Halvø er i så skrøbelig tilstand, at de nænsomt skal detoneres hurtigst muligt. 

Bomberne blev opdaget på en mark i Hestehave. Ejeren, Jürgen Scheich, har ikke ønsket at stille op til et interview, men har tidligere sagt til Jyske Vestkysten, at han har savnet information om konsekvensen af sprængningerne, blandt andet i forhold til et jordvarmeanlæg, som han har ved sin ejendom. 

Det er store bomber, der er tale om. Ifølge vagtchef hos Syd- og Sønderjyllands Politi, John Christensen, er bomberne fyldt med en halv tons sprængstof, og de er dermed de største bomber, der er fundet i Danmark fra 2. verdenskrig i 20 år.

Oprindeligt havde myndighederne lavet en anden plan for sprængningen af bomberne, men de planer måtte opgives.

- Vi kan ikke bruge de metoder til en sprængning, som vi havde forventet. De fleste metoder vil indebære, at der skal køre mange store lastvogne med jord eller sand ind på området. Det vurderer vi nu, vil være for risikabelt, siger major Peter Jegsen fra forsvarets ammunitionsrydningstjeneste, EOD.

Et større evakueringsarbejde har været i gang siden tirsdag aften. Ifølge sønderjyde og folketingsmedlem, Benny Engelbrecht (S) har politiet overvejet at tage infrarødt værktøj i brug for at sikre, at alle personer ikke er indenfor den store sikkerhedszone, der er oprettet nær bomberne.

 

 

 

Når alle personer i området er væk, bliver bomberne sprængt. Det forventes at ske i løbet af onsdagen. Afsprængningen har fået store konsekvenser i nærområdet. Blandt andet er alle aktiviteter ved Sønderborg lufthavn aflyst onsdag. 

Læs også