Formand for vestjysk:: Hegn mod ulveangreb er ikke en holdbar løsning

Det er fint skrivebordsarbejde, men det holder ikke i praksis. Sådan lyder det fra formanden fra Vestjysk, Søren Christensen, om anbefalingen fra repræsentanter fra Vildtforvaltningens Ulvegruppe om at opstille en stor mængde hegn for at beskytte husdyr mod ulveangreb.

Formanden for landboforeningen Vestjysk, Søren Christensen, håber, at miljøministeren vil overveje, at der er andre og mere holdbare løsninger end mere ulvehegn. Det sker efter offentliggørelsen af en ny opgørelse fra Miljøstyrelsen, der viser, at der i 2022 var 32 ulveangreb på danske landmænds husdyr. Det svarer til en fordobling fra året før.

Den nye opgørelse har også affødt en anbefaling fra Karen Post Bache, naturchef i Landbrug & Fødevarer, og Bo Håkansson, seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening, der begge sidder i Vildtforvaltningens Ulvegruppe og dermed er med til at rådgive miljøministeren om ulvehåndtering i Danmark. De mener, at økonomisk tilskud til landmændene til at opstille ulvesikrede hegn er løsningen på den stigende ulvebestand i Danmark.

- Det er jeg af flere grunde meget uenig i, siger Søren Christensen.

- Den voksende ulvebestand i Danmark er uden tvivl en situation, vi skal tage alvorligt, og det kan også være fint med ulvesikrede hegn. Vi kan jo se, at det har en effekt med den forholdsvis lille ulvebestand, der er i landet nu. Men det er ikke ensbetydende med, at det er en holdbar løsning bare at hegne hele landet ind i takt med, at bestanden stiger, siger landboformanden.

Søren Christensen peger blandt andet på, at det både er meget dyrt og meget tidskrævende at opstille og ikke mindst vedligeholde ulvesikret hegn. Derudover tvivler han på, om befolkningen synes, det er en god ide at indhegne naturarealer, man ellers har kunnet færdes i.

- Derfor håber jeg, at miljøministeren vil overveje, om der er andre og mere holdbare løsninger. Der er simpelthen brug for, at lodsejeren eller landmanden kan få lov til at regulere i ulvene, når bestanden bliver for stor, eller når der er problemulve, der går til angreb. Fremadrettet kommer der til at være så mange ulve, at det ikke er en holdbar løsning bare at sætte hegn op. Det forslag er fint skrivebordsarbejde, men det holder ikke i praksis, fastslår Søren Christensen, som også bemærker, at det ikke er nævnt med et eneste ord i anbefalingen om hegn, hvordan det stresser eksempelvis hestene, når de først én gang har oplevet, at der er en ulv – også selvom den er på den anden side af et hegn.

 

Læs også