Direktør: Landbruget skal huske at tænke bæredygtighed ind i byggeriet, før det er for sent

Selvom landbruget er førende inden for økonomisk optimering og produktion, halter sektoren bagefter på bæredygtighed i byggeriet. Med stigende fokus på ESG-krav og EU-reguleringer bliver det nødvendigt at tænke langsigtet og integrere bæredygtighed i fremtidige landbrugsbyggerier, lyder det fra direktøren hos Byggeri & Teknik.

Landbruget står over for en kritisk udfordring.

Mens sektoren er førende inden for økonomisk optimering, er bæredygtighed i landbrugsbyggeriet ofte overset. I takt med at ESG-rapportering og kommende EU-reguleringer skærper kravene til bæredygtighed, bliver det stadig vigtigere at indtænke miljøhensyn i byggeriet.

Sådan lyder det i en opfordring fra direktøren i rådgivningsvirksomheden Byggeri & Teknik, Charles Skals Damholt.

- I en tid, hvor bæredygtighed spiller en stadigt større rolle i erhvervslivet, er det påfaldende, at landbrugsbyggeri ofte negligeres i denne sammenhæng. Vi må spørge os selv: Kan vi virkelig tillade os at bygge nyt uden at have bæredygtighed ind som en af de væsentligste faktorer?, siger direktøren.

Markant klimaaftryk

Livscyklusvurderinger (LCA) af landbrugsbyggerier viser, at materialer som beton og stål har et markant klimaaftryk. Men da økonomisk optimering er afgørende i landbruget, kan selv små ændringer i materialevalg medføre væsentlige omkostningsstigninger.

- Denne udfordring forværres af manglen på økonomiske incitamenter for bæredygtige valg; landmanden får ikke en højere pris for sine produkter, selvom de produceres i mere miljøvenlige faciliteter, lyder det fra direktøren.

Og med 500.000 kvadratmeter nyt landbrugsbyggeri hvert år er potentialet for forandring stort.

- En stor del af problemet ligger i, at der mangler viden og data på området. Som det er nu, kender vi ikke præcist omfanget af klimaaftrykket fra traditionelle landbrugsbygninger, og det gør det svært at pege på konkrete løsninger. Derfor er det afgørende, at vi fremover fokuserer på at indsamle data og udvikle nye metoder, der kan gøre landbrugsbyggeriet mere bæredygtigt, forklarer han og fortsætter:

- Landbruget har en unik mulighed for at tage teten og blive en del af den grønne omstilling også indenfor byggeri. Ved at tænke langsigtet og integrere bæredygtighed i byggeriet kan landbruget ikke blot reducere sit klimaaftryk, men også fremtidssikre sin forretning. Det er nu, der skal handles, før vi risikerer at stå over for endnu større økonomiske og miljømæssige udfordringer.

Læs også