Klimaforandringer går hårdt ud over tomaterne

Klimaforandringerne vil ramme produktionen af tomater på åben mark hårdt, lyder det fra en professor Aarhus Universitet.

- Forarbejdningstomaterne dyrkes på åbne marker, hvilket betyder, at vi ikke kan kontrollere det miljø, de vokser i. Det gør produktionen sårbar over for klimaforandringer. I modsætning til de friske tomater, vi køber hos købmanden, så har den her slags tomater nemlig brug for mere end den rigtige temperatur for at vokse, de har brug for en vis mængde vand, den rigtige jordbund, de rigtige næringsstoffer og naturligvis også landmænd, der ved, hvordan man dyrker denne type grøntsager, forklarer professor Davide Cammarano fra Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet.

I en ny undersøgelse udført i samarbejde med University of Texas, Purdue University, University of Salerno, University of Florida og NASA Goddard Institute for Space Studies forudsiger han store ændringer i tomatforarbejdningsindustrien på grund af de temperaturstigninger, fremtiden ser ud til at byde på på grund af klimaforandringerne.

Tre lande dominerer produktionen af forarbejdningstomaterne: Californien i USA, Italien og Kina, der står for mere end 65 procent af den globale produktion.

Forskellige projekterede klimascenarier blev brugt i undersøgelsen, men alle pegede på en fremtid, hvor produktionen af forarbejdningstomater vil ændre sig dramatisk inden for de næste 30-40 år.

- Vores procesbaserede tomatmodel projekterer, at produktionen i de tre lande vil falde med seks procent i 2050 sammenlignet med basisperioden 1980-2009, siger Davide Cammarano.

- Hvis temperaturen stiger, som vores fremskrivninger viser, kan vi se ind i en fremtid, hvor det nordlige Californien og Italien måske ikke vil være i stand til at opretholde det nuværende niveau for forarbejdningstomater. Det vil ske som følge af for høje temperaturer samt vandressourcebegrænsninger, siger Davide Cammarano.

Ifølge professoren kan vi faktisk se en fremtid, hvor der efter 2050 ikke længere dyrkes tomater i Italien. I stedet for vil forarbejdningstomater skulle importeres fra Kina eller måske endda dyrkes i helt nye regioner.


 

Læs også