Græsraffinering sænker kvælstofudvaskning
Det nye græsraffineringsanlæg ved Aarhus Universitet i Foulum kan ikke kun bruges til at udvinde mere bæredygtige græsproteiner til brug i husdyrproduktionen.

Der er langt mindre kvælstofudvaskning fra græsmarker end fra kornmarker, og det er en af fordelene ved at så kløvergræs på marken, påpeger professor Uffe Jørgensen, der her viser rundt på Aarhus Universitets forsøgsmarker.
Der er også klare miljømæssige fordele ved at så græs fremfor mere traditionelle afgrøder som korn og majs. Det fortæller centerleder ved Aarhus Universitets Center for Cirkulær Bioøkonomi, professor Uffe Jørgensen.
- Min påstand er, at vi kan fordoble produktiviteten, og samtidig halvere miljøpåvirkningen fra danske planteproduktion. Og det kan vi gøre ved at vælge nogle andre afgrøder eller afgrødesystemet, end dem vi bruger i dag, siger professoren.
Han henviser til tre testmarker med de forskellige afgrøder, som har været under observation gennem længere tid.
- De første tre år var der 15 kg nitratudvaskning fra græsserne, der var cirka 50 kg udvaskning fra kornet, og så var der 100 kg udvaskning fra majsen. Det er jo nogle store forskelle, og det er lidt mærkeligt, for vi har haft rene græsser, vi gav mellem 400 og 500 kg kvælstof pr. hektar, og målte de her 15-20 kg udvaskning. Majsen fik det den jo skulle have ifølge normen, altså 160-170 kg kvælstof, og af den mængde er der en udvaskning på 100 kilo kvælstof, siger Uffe Jørgensen.