Skyd genvej i hverdagen med små hjælpere på mobilen

Digitale værktøjer er ikke kun noget, du bruger på kontoret. Små hjælpere til mobilen kan også gøre din hverdag markant lettere, og det er den populære app KemiTjek et godt eksempel på.

Af forretningschef Jesper Riber Nielsen, Seges

I Seges taler vi ofte om, at digitale løsninger i landbruget kan optimere udbyttet, mindske omkostningerne og gøre produktionen mere bæredygtig. Men nogle gange kan digitale værktøjer også bare gøre hverdagen lettere for landmænd, og det kan være mindst lige så vigtigt i et travlt landmandsliv.

Et godt eksempel er appen KemiTjek, der gør det muligt at scanne en kemidunk med telefonen og på få sekunder få svar på, om det fortsat er lovligt at opbevare og anvende produktet.

Appen er set udefra ganske simpel, men til gengæld er den en stor hjælp for landmænd, fordi den gør det muligt at undgå bøder for opbevaring og anvendelse af ulovlige pesticider.

Landmænd har taget godt mod appen

KemiTjek er uden sammenligning den af Seges’ digitale løsninger inden for planteområdet, der er nået ud til flest bedrifter. Jeg tror, at der især er tre årsager til, at danske landmænd har taget så godt imod appen:

1. Den opfylder et stort behov. Det kan være en udfordring for mange landmænd at finde rundt i, hvilke pesticider der er lovlige og ulovlige, fordi godkendelserne ændrer sig hele tiden. Her kan appen give overblik over, om alle dunkene i landmandens kemiskab er lovlige.

2. Den er hurtig og nem at bruge. Resultatet af en scanning vises med letforståelige grønne, gule og røde farvekoder, som kan aflæses på få sekunder. Dermed kan landmanden lynhurtigt se, om et produkt er lovligt, om der er noget, han eller hun skal være opmærksom på ved produktet, eller om det er forbudt.

3. Den er konstant videreudviklet. Appen er siden lanceringen løbende opdateret, så den til enhver tid er up to date og lever op til brugernes behov. Eksempelvis fik den i foråret fået et nyt design, der gør den endnu mere intuitiv at bruge.

Vi har også netop udvidet KemiTjek med en kobling til det digitale lagersystem fra SEGES. Dermed kan appen nu give overblik over bedriftens samlede beholdning af planteværnsmidler, så man som landmand har optimale muligheder for at bruge planteværnsmidlerne på lageret bedst muligt.

En stor fordel ved den nye feature er, at lageropgørelsen i appen opdateres løbende, fordi planteværnsmidler automatisk nedskrives i opgørelsen, når man har brugt dem i marken og registreret det i markprogrammet FarmTracking.

Hverdagen kan lettes på mange måder

Den store popularitet for KemiTjek er noget, vi i Seges har taget med i udviklingen af andre digitale løsninger, der kan lette din hverdag, mens du er på farten i stalden og marken.

Inden for kvægområdet har vi eksempelvis det digitale værktøj Smartkoen, som gør det muligt at registrere insemineringer, goldninger og kælvninger på mobilen på få sekunder. Med værktøjet undgår du og dine medarbejdere at skulle skrive registreringer ned i hånden og indtaste dem i systemet senere. SmartKoen viser også dine daglige arbejdslister og data på det enkelte dyr.

På markområdet har vi blandt andet appen SmartSlurry, der gør det nemt registrere og holde overblik over dine gylleanalyser. Dermed ved du mere præcist, hvad du har udbragt af næringsstoffer på dine marker.

Og inden for økonomiområdet har vi det digitale værktøj Dashboard, som med en overskuelig visning af bedriftens nøgletal gør det muligt nemt og hurtigt at følge løbende op på budgettet fra mobilen. Værktøjet gør det muligt at reagere i tide på eksempelvis vedligeholdelsesomkostninger, der løber løbsk.

Fremtidens vindere tænker digitalt

Der er ingen tvivl om, at fremtidens vindere i dansk landbrug bliver de landmænd, der bedst formår at udnytte de digitale muligheder.

Det gælder de større IT-programmer, der kan styre alt fra økonomi til gødningsplanlægning. Men det gælder også de små hjælpere på mobilen, der gør din arbejdsdag lettere i stalden og på marken.

Som travl landmand skal du skyde genvej, når det giver mening, og her er der ingen vej uden om digitale værktøjer. Ikke mindst fordi du næppe får mere tid i hverdagen i en fremtid, der byder på stigende konkurrence og stadig flere krav til landbruget.

Skal du også have digitale hjælpere på din bedrift?

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Læs også