Fortidens smage og traditioner rykker ind i klasselokalet. Fødevareminister Jacob Jensen (V) har lanceret et nyt undervisningsmateriale til madkundskab i grundskolen, der bygger på gamle opskrifter og personlige madminder fra hele landet, lyder det i en pressemeddelelse.

Materialet udspringer af projektet Fortiden i Fremtidens Mad, hvor mere end 1000 opskrifter og fortællinger er blevet indsamlet. Her ligger vægten på at bevare og formidle den danske madkultur, som har rødder i tidligere generationers råvarer og tilberedningsmetoder.

Formålet er at give børn en forståelse af, hvordan fortiden har formet det danske køkken, og hvordan viden om sæsoner og lokale råvarer kan inspirere fremtidens madvaner.

Ikke bare noget vi spiser

- Mad er ikke bare noget, vi spiser. Det handler også om, hvem vi er, hvor vi kommer fra, og hvordan vi er forbundne. De over 1000 opskrifter, som danskerne har delt med mig, er et stykke levende kulturarv, og jeg er stolt over, at vi nu giver den videre til næste generation, siger fødevareminister Jacob Jensen udtaler.

Han peger samtidig på, at børn i dag sjældnere deltager i madlavningen derhjemme, og at undervisningsmaterialet kan hjælpe til at vende denne udvikling.

Materialet er målrettet 5.-6. klassetrin og er bygget op i otte dele. Hvert modul tager udgangspunkt i en bestemt sæson og fødevaregruppe, som belyses gennem korte historiske tekster og gamle opskrifter.

Lanceringen fandt sted på Det Grønne Museum, hvor elever fik mulighed for selv at tilberede retter med rødder i fortiden.

Undervisningsmaterialet er frit tilgængeligt for alle skoler.