Et utraditionelt samarbejde vender byudviklingen på hovedet

Under vores gader, pladser og parker er en verden fuld af liv. Jorden under vores byer er levested for mere en 100 millioner af mikroorganismer, der lever side om side med planterødder og svampe. Men de er truet, for urbaniseringen lægger et kæmpe pres på vores jord. Konferencens ”Byens Vildt Grønne Gulv” afholdes d. 1. februar på Københavns Universitet.

Siden 2013 har organisationer på tværs af fagområder samarbejdet om »Byens Gulv« – en metafor, der forener aktørerne omkring fælles udfordringer som klima, forbrug og biodiversitet, med fokus på innovative løsninger.

I år vender holdet bag »Byens Gulv« – Dansk Beton og Betonvareforeningen, Københavns Universitet, Danske Anlægsgartnere, Danske Landskabsarkitekter, Ida, KVT og Dansk Byplanlaboratorium – planlægningen på hovedet og stiller skarpt på jorden under vores fødder til konferencen »Byens vildt grønne gulv 2024« Det skriver Dansk Byplanlaboratorium i en pressemeddelelse.

Der skal hentes inspiration i udlandet: Amsterdam tager udgangspunkt i den hollandske jord

Biodiversitet

Byens gulv har inviteret Amsterdam Kommune til at fortælle om deres erfaringer fra initiativet »BiodiverCity – A matter of vital soil«. Et projekt, der stiller skarpt på jorden som forudsætning for biodiversitet. »Jo sundere jorden er, jo bedre er levevilkårene for mennesker, planter og dyr«, lyder det blandt andet i bogen af samme navn.

»BiodiverCity – a matter of vital soil« – er Amsterdams kommunes bud på en ny måde at gribe planlægning af byen an på. Fra planlægning med Ioor (Integrale Ontwerpemethode Openbare Ruimte) eller Integrated Design Method for Public Space over drift og forvaltning tager Amsterdam udgangspunkt i biodiversitet.

Projektet er skabt af en arbejdsgruppe i kommunen i samarbejde med en række hollandske eksperter, der har kigget nærmere på Amsterdams potentiale for at inddrage alle mulige organismer i byens planlægning og forvaltning, fortæller lektor Torben Dam, Københavns Universitet.

Udover viden fra Amsterdam kan du både høste erfaringer fra Frederiksberg Kommunes arbejde med fremme af biodiversitet og blive klog på hovedbudskaberne fra Concitos rapport »Biodiversitetens betydning for fremtidens arealanvendelse«. Dagens afsluttes med en debat.

Læs også