Vaccine mod bluetongue klar

Fra i går, mandag, har det været muligt at bestille vacciner mod bluetongue til får, geder og kvæg i Danmark.

Fødevareminister Jacob Jensen glæder sig over, at Statens Serum Institut (SSI) oplyser, at der nu er 5.000 vaccinedoser mod bluetongue-virus serotype-3 til rådighed i Danmark. Det oplyser Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

Vaccinerne har fra mandag den 19. august 2024 kunnet bestilles af dyrlæger hos SSI. Der er i alt reserveret 200.000 doser til Danmark.

Fødevareministeriet oplyser, at vaccinerne er kommet til Danmark efter tæt samarbejde mellem Statens Serum Institut, Lægemiddelstyrelsen og Fødevarestyrelsen.

Med gennembruddet kan de landmænd, der ønsker deres dyr vaccineret, derfor nu kontakte deres praktiserende dyrlæge for at få ordineret vacciner.

- Sygdommen kan gå hårdt ud over dyrevelfærden især hos får, og den rammer dansk eksport og landmændenes indtjening. Derfor er det overordentligt glædeligt, at Danmark nu råder over en vaccine mod den specifikke bluetongue-virus, der de senere uger ulykkeligvis har ramt flere besætninger blandt andet i det sønderjyske, siger fødevareminister Jacob Jensen.

Vaccine kan ikke forhindre smitte

Bluetongue-virus smitter ikke mennesker, men spredes med insekter, der ved stik smitter drøvtyggere som blandt andet får, kvæg og geder.

Dansk Veterinær Konsortium har tidligere vurderet, at sygdommen ville ramme Danmark, sådan som det ses netop nu. Omvendt er det forventningen blandt eksperterne, at smitten vil aftage, når temperaturerne daler i det sene efterår og vinter.

Den vaccine som er tilgængelig nu, kan komme i spil, fordi der nu er udbrud af bluetongue i Danmark, og de danske myndigheder på linje med myndighederne i blandt andet Tyskland og Nederlandene, dermed kan gøre brug af en mulighed i EU-lovgivningen til at tillade brug af en ikke-markedsført vaccine mod bluetongue på særlige vilkår.

Vaccinen kan ikke forhindre, at dyrene smittes med bluetongue, men den forventes at beskytte dyrene mod at få stærke symptomer på sygdommen og mod dødsfald.

De landmænd, som vil have deres dyr vaccineret, skal kontakte deres praktiserende dyrlæge. Information om vaccinen vil fremgå af Statens Serum Instituts hjemmeside. Med den tilgængelige vaccine skal et får have blot et enkelt stik, mens kvæg skal have to doser med tre ugers mellemrum.

Læs mere om Bluetongue

Bluetongue er konstateret i en række fåre- og kvægbesætninger i Danmark. Her kan du holde dig opdateret om dyresygdommen.

Læs mere her

Læs også