Nordjyske landmandsbrødre: - Når man køber en gylletank, er det rådgivningen, der er afgørende

På familiegården ved Suldrup i Nordjylland har man netop fået installeret en helt ny gylletank med overdækning fra producenten A-Consult. Og for landmændene Jan Thomsen og Lars Thomsen hersker der ingen tvivl om, hvad der er den allervigtigste faktor, når man skal have en ny gylletank – det er rådgivningen.

Brødrene Jan og Lars Thomsen driver sammen landbruget I/S Thomsen, der ligger ved Suldrup i Himmerland. Sammen har de to brødre, fordelt over i alt fire ejendomme, både malkekvæg og slagtekalve samt godt 300 hektar jord, hvor de dyrker hvede, raps, rug, græs, majs og roer.

Siden familiegården blev etableret af Jan og Lars Thomsens bedstefar tilbage i 1958, er der sket meget på stedet. Det startede oprindeligt som et statsbrug med blot få køer og grise, men efterhånden som årene er gået, er landbruget vokset, og i halvfemserne byggede man gårdens første gylletank. I 2018, få år efter brødrene overtog stedet, byggede man tank nummer to, og nu har brødrene netop fået tank nummer tre, der skal sikre en højere effektivitet.

- Vi havde brug for en ekstra gylletank på vores fjerde gård, hvor der ikke var nogen gylletank i forvejen. Grunden til, at det var vigtigt for os at få en tank netop der, er, at vi kan være mere effektive med markarbejdet i foråret. Det kan vi blive ved at have en gylletank tæt på markerne, hvor den skal bruges – så undgår vi transport frem og tilbage med gyllen, forklarer Jan Thomsen.

Brødrene Thomsen fik i foråret 2024 derfor etableret en Agri-Tank med overdækning fra tankproducenten A-Consult.

Rådgivning er afgørende

Rådgivningen har været en særlig afgørende faktor i udvælgelsesprocessen af gårdens nye gylletank, for ifølge de nordjyske landmænd er en gylletank meget mere end bare en beholder – den skal passe til behovet.

- Vi har fået virkelig god rådgivning fra Andreas Sloth fra A-Consult, og det har han kunnet give os, fordi han har været på besøg her på gården, og fordi vi har haft mange samtaler om vores behov – både nu og i fremtiden, forklarer Jan Thomsen og fortsætter:

- Min bror og jeg havde oprindeligt tænkt, at vi ville have en tank med en keglestub-bund, men i vores sparring med Andreas valgte vi i stedet at gå med en skrå bund. Det gjorde vi, fordi vi overvejer at gå over til sand i vores kvægstalde, og med en skrå bund kan gyllen nemmere løbe til pumpesumpen, siger Jan Thomsen, der er taknemmelig for, at man på gården har valgt en fremtidssikret løsning.

En anden udslagsgivende faktor var, at A-Consult er totalleverandør med både Agri-Tanke og overdækning, og da man hos I/S Thomsen skulle have overdækning på den nye tank samt overdækning på en af de gamle, var det en nem og tidsbesparende løsning.

Udseendet er ikke uvæsentligt

Hos I/S Thomsen er det vigtigt, at man som landbrug ikke er til gene for naboerne, og at både marker og ejendomme skal være nydelige for forbipasserende at se på. Netop derfor valgte de to landmandsbrødre, at deres nye Agri-Tank fra A-Consult skulle være med frilagte søsten.

- Det er bare pynt, og det gør jo ikke nogen forskel for funktionaliteten. Men når man placerer en gylletank ude på en åben mark, hvor alle kan se den, så synes vi, man er forpligtet til at gøre den så flot som muligt, siger den unge landmand Jan Thomsen, der er godt tilfreds med både funktionaliteten og udseendet af den nye gylletank.

Både tank og overdækning af den eksisterende tank blev etableret i foråret, og selvom vejret var noget af en udfordring, gik hele processen problemfrit og med en god løbende kommunikation med montørerne. Nu glæder man sig hos I/S Thomsen til, at man for alvor kan tage gylletanken i brug, når man i foråret skal drage nytte af gyllen på markerne ved Suldrup.

Læs også