Udsættelse af ordning for metanreducerende stoffer gør det svært for kvægbrugere og foderstof

Med udsættelsen af de nye ordninger for metanreducerende foder er der stor usikkerhed om ordningen, selvom den planlagte ikrafttræden 1. januar 2025 nærmer sig med hastige skridt. Krav og støtteordninger skal følges ad, siger Landbrug & Fødevarer.

Ida Storm, sektordirektør, Landbrug & Fødevarer Kvæg mener, at det bringer
både kvægbrugerne og foderstofindustrien i en
meget vanskelig situation, hvis der ikke hurtigt
kommer klarhed om betingelserne for metanreducerende foder. Arkivfoto

Hos Landbrug & Fødevarer Kvæg er sektordirektør Ida Storm ærgerlig over, at Landbrugsstyrelsen har udskudt åbningen af den nye kompensations- og tilskudsordning til metanreducerende foder. Det siger hun til det seneste KvægNyt.

Den skulle have åbnet den 3. oktober. Men den 10. september kom der en indsigelse mod ordningen fra et andet EU-medlemsland. I dette tilfælde er det Østrig, der har bragt en indsigelse, fordi de mener, at det kan være ulovlig statsstøtte.

Ordningen er derfor udsat på ubestemt tid.

Mindre tid til at forberede sig

Hverken bekendtgørelsen med det generelle krav om metanreducerende foder eller den med kompensations- og tilskudsordningen er offentliggjort endnu.

- Den stramme tidsplan for denne ordning var allerede bekymrende, og den er kun blevet forstærket af den forsinkelse, som indsigelsen har medført, lyder det fra Ida Storm og fortsætter:

- For at kvægbrugerne kan overholde de nye regler fra 1. januar 2025, skal de have tid til at anskaffe fodermidler og forberede sig. Og det får de mindre af, jo længere udsættelsen varer.

Forsinkelsen skaber en vanskelig situation

Der er flere årsager til, at problemerne hober sig op.

- Forsinkelsen i implementeringen af EU's Skovrydningsforordning skaber usikkerhed omkring både priser og forsyningssikkerhed for det fedt, som kvægbrugerne skal bruge, hvis de vælger fedt som en del af deres strategi, forklarer Ida Storm og understreger:

- Det bringer både kvægbrugerne og foderstofindustrien i en meget vanskelig situation, hvis der ikke hurtigt kommer klarhed om betingelserne for metanreducerende foder.

Den stramme tidsplan for denne ordning var allerede bekymrende

Ida Storm, sektordirektør, Landbrug & Fødevarer Kvæg

Læs også